Тръмп заплаши Северна Корея с „голям проблем“, ако удари о. Гуам

Вашингтон и Пекин са постигнали съгласие, че Северна Корея трябва да спре своето „провокативно и ескалиращо поведение“

Тръмп заплаши Северна Корея с „голям проблем“, ако удари о. Гуам

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея до очаква „голям, голям проблем“, ако нанесе удар по американската територия на о. Гуам, предава BBC. Тръмп обеща въпросната територия да бъде „много безопасна, вярвайте ми“.

Американският лидер добави, че страната му може да наложи срещу Пхенян нови, още по-строги санкции.

По-късно Тръмп проведе разговор с китайския си колега Си Дзинпин, който подчерта нуждата от мирно решение на конфликта между Вашингтон и Пхенян. Дзинпин призова двете държави да се сдържат и да избягват думи и действия, които биха засилили напрежението. Китайският държавен глава добави, че е от интерес както на Китай, така и на САЩ, да се стремят към премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров. От Белия дом добавиха, че Вашингтон и Пекин са постигнали съгласие, че Северна Корея трябва да спре своето „провокативно и ескалиращо поведение“.

По-рано в петък Тръмп заяви, че армията му е напълно готова за сблъсък с Пхенян, ако се появи нужда. „Военните решения са вече напълно подготвени (…), ако Северна Корея действа неразумно. Да се надяваме, че Ким Чен Ун ще намери друг път!“, написа в Twitter президентът на САЩ.

Коментари: 0