5 трика за по-добро управление на файловете в Windows

Те могат да спестят много време и щракания

5 трика за по-добро управление на файловете в Windows
На всеки понякога се налага да прекара време да копира, мести, преименува и т.н. своите файлове в операционната система Windows. Често тези задачи отнемат повече време, отколкото осъзнаваме, затова знанието как да се свърши по-лесно и хитро работата може да спести доста минути. Ето и 10 трика за покоряване на „Файловия мениджър” (File Explorer) в  Windows:

1. Обръщане на селекцията на файлове
Ако трябва да се изтрият 29 от общо 30 файла, не е нужно маркирането на 29 файла. Вместо това се селектира само този, който трябва да се запази, след което от менюто на мениджъра се избира опцията „Обръщане на селекцията” (Invert selection).

2. Преименуване на няколко файла наведнъж
Преименуването на файловете един по един е нещо, което принадлежи на миналото. Вече е възможно избирането на няколко файла и избирането на опцията „Преименуване”. Името, което се въведе, ще се приложи за всички файлове заедно с различна цифра след това.

3. Прескочете хвърлянето в кошчето
Понякога не ни се иска някой да възстанови изтрите ни данни или просто не искаме т.нар. „Кошче” да заема излишна памет от хард диска. Именно тогава на помощ идва клавишната комбинация Shift+Delete, която трие файловете окончателно, без да ги праща в кошчето.

4. Отваряйте файловете с правилната програма
Ако даден файл се отваря с програма, с която не би трябвало, се натиска върху файла с десния бутон на мишката, избира се „Отвори с” (Open with) и от там се избира правилната програма за работа. Ако не се показва там, се използва опцията „Избери друго приложение” (Choose another app).

5. Уголемяване и смаляване на иконите
Използването на менюто „Изглед” (View) от настройките в горната част на файловия мениджър са един от начините да се уголемяват и смаляват иконите на файловете. Има обаче и още по-лесен начин: задържа се бутонът Ctrl и се завърта нагоре или надолу колелцето на мишката.
Коментари: 0