Трябва да опазим Слънчевата система от космическата „златна треска“

В противен случай рискуваме да изчерпим ресурсите и в космоса, а човечеството да изпадне в криза без изход

Трябва да опазим Слънчевата система от космическата „златна треска“

Снимка: Pixabay

1680 ~ 2 мин. четене
Група учени лансират идеята голяма част от Слънчевата система да бъде официално обявена за „космическа пустош“, за да се предотврати експлоатацията ѝ от хората. Те се опасяват, че човешкото развитие може да се окаже пагубно и затова предложението им е за защита на 85% от пространството, сочи информация в The Guardian. 

„Ако не мислим за това сега, ще продължаваме, както винаги, и след няколко стотици години ще се сблъскаме с екстремна криза, много по-лоша от тази на Земята сега“, коментира Мартин Елвис, старши астрофизик към Smithsonian Astrophysical Observatory в Кеймбридж, Масачузетс. 

А експлоатираме ли Слънчевата система, няма къде да отидем, изтъкава още той. От изследването им, което предстои да се публикува в списание Acta Astronautica, става ясно, че ако злоупотребим с наличните космически ресурси, може да ги изчерпим много бързи и човечеството да се окаже в неизбежна ситуация. 

Днес с все по-голяма амбиция се гледа към космоса и много частни компании таят надежда за огромни печалби от добив на ресурси от там. Пример е базираната в САЩ Planetary Resources, която планира да търси „критични водни ресурси, необходими за човешката експанзия в космоса“. Тя е един от тъй наречените астероидни фермери. 

Следващото поколение изследователи ще бъдат движени от голямото обещание за космически ресурси. Показателно е, че в The Colorado School of Mines например стартира докторантска програма, фокусирана върху „проучването, добива и използването на космически ресурси“. 

Новата „треска за злато“ обаче поставя въпроса дали човечеството си е взело поука от случилото се на Земята. „Ако всичко върви, както трябва, бихме могли да изпратим първите мисии за добив в космоса до 10 години“, коментира Елвис пред The Guardian. „Започне ли се веднъж и ако някой направи огромна печалба, ще има еквивалент на златна треска. Трябва да го приемем сериозно“, призова той.

Коментари: 0