Тръмп: Криптовалутите са потенциално бедствие

Според 45-я президент на САЩ доларът трябва да е световната валута

Тръмп: Криптовалутите са потенциално бедствие

Снимка: БТА

3206 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Харесвам валутата на САЩ и мисля, че криптовалутите, като клас актив, са потенциално бедствие, което чака да се случи. Това заяви 45-ият президент на Съединените щати Доналд Тръмп в интервю за Fox Business. Той добави, че съществуването на дигиталните пари може потенциално да навреди на стойността на долара.

Може да са фалшиви. Кой знае какви са? Те със сигурност са валути, за които хората не знаят много. Не съм техен голям фен“, добави Тръмп.

През юни той нарече биткойн „измама“ и призова американските регулатори да се намесят и да регулират по някакъв начин дигиталните единици.

„Доларът трябва да е валутата на този свят. И не смятам, че всички трябва да имаме биткойни. Мисля, че трябва да ги регулират много, много стриктно. Те отнемат предимството на долара и неговото значение“, заяви Тръмп.

Биткойн претърпя сериозен срив през пролетта. През миналия месец се търгуваше на ниво от около 36 000 долара, но оттогава цената на водещия цифров актив поскъпна с 42% и отново премина границата от 50 000 долара тази сутрин.  Към 15:00 ч. българско време валутата продължава да се търгува около тази цена.

Подкрепи Economic.bg