Тръмп обмисля разширение на „черния списък“ с китайски компании

Новите рестрикции са насочени към финтех компанията Ant Group

Тръмп обмисля разширение на „черния списък“ с китайски компании

Снимка: БТА

500 ~ 1 мин. четене

Държавният департамент на САЩ предлага на администрацията на Тръмп да добави китайската Ant Group към търговския „черен списък“, съобщават двама източници на Reuters, запознати с въпроса.

Ant Group, известна преди като Ant Financial и Alipay, е свързана компания на китайската Alibaba Group. Ant Financial е най-високо оценената финтех компания в света и най-ценният еднорог.

Въпреки че приложението за плащане Alipay понастоящем не е достъпно за американските потребители в Съединените щати, служители от администрацията на Тръмп се опасяват, че китайското правителство може да получи достъп до чувствителни банкови данни, принадлежащи на бъдещи американски потребители.

Мощен панел за сигурност, известен като Комитет за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), спря офертата си за 1.2 млрд. долара за закупуване на компанията за парични преводи Moneygram през 2018 г. заради рискове за националната сигурност.

 „Черният списък“ на САЩ се превърна в инструмент на администрацията на Тръмп, чрез който да „наказва“ китайски компании. Докато ограничаването на достъпа до американски технологии нанася удар върху компании като китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies, който беше добавен в листа през май 2019 г., въздействието му върху финтех гигант като Ant Group вероятно ще бъде по-символично и няма да попречи на американските инвеститори да вземат участие във фирмата.

Ant Group и държавния департамент отказаха коментар за изданието.

Подкрепи Economic.bg