Тръмп поиска „много пари“ от сделката за TikTok

Според него в хазната на САЩ трябва да влезе част от сумата по сделката за продажбата на китайското приложение

Тръмп поиска „много пари“ от сделката за TikTok

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да одобри покупка на американските операции на китайското приложение за видео споделяне TikTok, но само ако правителството на САЩ получи „много пари“ в замяна.  

Microsoft заяви, че се надява да придобие бизнеса на TikTok в САЩ и три други страни. Първоначално Тръмп отсече, че няма да позволи сделката, но след разговор с изпълнителния директор на компанията Сатя Надела склони, като даде на гиганта срок от 45 дни да извърши придобиването. 


Сега Wall Street Journal пише, че президентът е поискал и „значителна част“ от цената на сделката да влезе в хазната. Като довод Тръмп изтъкна, че сумата за придобиване отива при този, който притежава приложението, което според него „е Китай по същество“.


Миналата седмица Reuters съобщи, че някои инвеститори оценяват TikTok на около 50 млрд. долара, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. 


„Казах, че голяма част от тази цена ще трябва да влезе в хазната на Съединените щати, защото ние правим възможно тази сделка да се случи “, каза още Тръмп, цитиран от Reuters. 


Не става ясно как правителството на САЩ може да получи част от покупната цена. Ако обаче до 15 септември Microsoft или някой друг не съумее да сключи сделка за придобиването на TikTok, приложението се очаква да спре да работи за американските потребители. 

Коментари: 0