Целта ни е да подкрепим изобретателите, иноваторите и предприемачите

Натанаил Стефанов, член на УС на „София Тех Парк“

Целта ни е да подкрепим изобретателите, иноваторите и предприемачите
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
- Г-н Стефанов, „София Тех Парк“ организира и ще бъде домакин на конференцията Investum Supersonic, посветена на развитието на иновативната екосистема в България. Дайте повече подробности за събитието, неговите цели и ползите, които ще извлекат участниците?

Форумът е насочен към иновационната общност в страната – учени, изобретатели, предприемачи, инвеститори и хора, които своеобразно наричаме „ежедневни бизнес герои“ – това са личности, които всеки ден правят организациите си по-конкурентоспособни и релевантни на глобалната сцена.

Събитието е важно за нас, защото искаме да споделим толкова много информация и възможности за сравнително кратко време. Голямата новина, която имаме да споделим, и за която изключително много се вълнуваме, е концепцията за новаторска програма на София Тех Парк за подкрепа на изобретатели, новатори и предприемачи, с фокус комерсиализирането на научни разработки. Нашата цел е да направим мероприятие, което да бъде практично - участниците да си тръгнат с конкретни идеи, които да приложат, и с нови запознанства, които да подпомогнат развитието им. Основните говорители са инвеститори, предприемачи и консултанти, които имат опит от места като Силициевата долина, университетите Stanford и MIT, компанията Deloitte. Te ще споделят информация, която е нова за хора, които не са работили пряко на тези пазари. Водещи фондове за рисков и дялов капитал в България ще представят своите организации и  проектите, които търсят да инвестират. Нашите партньори от „Gargarage“ ще направят демо ден на преакселераторска си програма. И не на последно място, ще проведем първата среща на „Клуба на анонимните новатори“ – нова инициатива на София Тех Парк, в която представители на иновационната общност могат да зададат своите въпроси на основните говорители в неформална среда и да получат практически насоки, които непосредствено да приложат.

- Представяте събитието като възможност за среща и взаимодействие между водещи инвеститори, предприемачи и хора с новаторски идеи и мислене. Има ли много такива хора в България?

Има! Доколко те са много, би било спекулативно да се каже, защото няма официална статистика. Какъв е критерият за “много”? Колкото и клиширано да звучи, количеството е важно, но качеството е още по-важно.

Със сигурност знам, че новатори има –  срещал съм доста такива хора - с новаторски идеи и мислене не само в науката и технологиите – във всяка област на живота.. Тези личности ги има и винаги ще ги има, защото стремежът към откриване на непознатото, любопитството към света и новото в него е присъщо за човека.  Това, което е по-важно е каква част от населението са те и дали реално могат да са на позиции да взимат решения и да влияят в обществото. За съжаление много от българите с новаторско мислене реализират идеите си извън страната. Разбира се има все повече хора, които се връщат в България, както и чужденци, които виждат потенциала в страната ни и реализират своите иновативни проекти от тук.

Предприемачи също има, но със сигурност могат да бъдат повече. Според данни на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) през 2018 г. има едва 6% предприемачи в начална и ранна фаза. От една страна, отново по данни на GEM, едва 14.9% от компаниите са иновативни, което е много нисък процент в световен план. От друга страна имаме отлични примери за иновативни компании в различни сектори. Щее посоча само някои - IPS, ChaosGroup, Shkolo, SoftGroup, Biodit, Endurosat, Antelope Audio, Dronamics, ProsFit.Мога да изредя още редица други имена. Това, което ме радва най-много е, че непрекъснато разбирам за появата на иновативни български компании.

- Очаквано като за такъв форум ще има и международно присъствие. Поканили сте водещи инвеститори и предприемачи. Те имат ли наблюдения върху възможността за инвестиции в български проекти и очаквате ли да проявят интерес към иновативни проекти у нас, участвайки освен с менторство, но и с финансиране?

Хората които сме поканили имат интерес към страната и региона ни.  Двама от чуждестранните говорители познават България сравнително добре и са запознати с предизвикателствата на местните компании.

Другите ще споделят ценния си опит в областта на предприемачеството и източниците за финансиране. Що се отнася до финансирането, ще се радваме, ако се случи, но не ни е самоцел. Това, което е по-важно за нас, е да създадем условията инвеститорите да се запознаят с подходящи предприемачи и проекти, и като цяло да представим България като добра дестинация за инвестиции. Веднъж създаде ли се интерес и добри работни отношения, финансирането е по-лесната част. Понякога получаването на инвестиции се превръща в самоцел.  Искрено вярвам, че ако човек прави правилните неща, парите естествено ще дойдат.

Финансите са важни, но по-важни са  идеите, разработките, изобретеният и знанието как те да се наложат успешно на пазара.

- Стана ясно, че в рамките на Investum Supersonic ще се проведе и първата среща на Клуба на анонимните иноватори (AI Club). Какво представлява този клуб и какви са целите му?

В България има редица гениални изобретатели, новатори и инженери. Те създават продукти и разработки, за които малко хора са чували. Искаме да подкрепим общността от такива хора и да им помогнем да се популяризират, като дадем публичност и изследваме добрите им практики.

От друга страна експертите във всяка област се познават добре помежду си, но не се познават с представители на другите гилдии. Искаме да създадем тази среда и възможност хората да се запознаят в една неформална атмосфера, да обменят идеи и да открият сфери, в които могат да работят заедно.

- Какви са инициативите, които е предприел и ще предприеме в бъдеще София Тех Парк“, за да подкрепя предприемачеството в България?


На първо място програмата за новатори, за която споделих по-рано, и която официално ще обявим по време на “Investum Supersonic”.

Подготвяме няколко вида дейности, като обучения, семинари и събития, които ще се случат в Инкубатора на научно-технологичния парк и ще бъдат с фокус предприемачество и иновации.

Ще предоставяме подкрепа на хора и компании независимо от етапа на развитие, в който се намират – само идея; с прототип; екип без идея, но с желание; действаща компания; скалираща компания. В този контекст имаме активни разговори и с по-зрели бизнеси. На много места по света основно ползватели на иновациите и продуктите на НИРД са по-големите компании. Водим активни преговори да привлечем такива компании в инкубационните, акселерационни и обучителни дейности, които планираме.

- Как се развива инкубаторът на „София Тех Пар“, чиято цел е да подпомага иновативни стартиращи?

Добре, но винаги може по-добре. Броят на хората работещи там непрекъснато се увеличава. С плановете, които имаме, се надявам Инкубаторът да се превърне в истинско средище на инициативни студенти, учени и иноватори. Офис площите в Инкубатора са почти изцяло запълнени. Знаете, че това е един динамичен процес – компании влизат и излизат от Инкубатора по една или друга причина, но интересът към наемане на площи в него е голям.

- С какви компании работи инкубаторът и как други участници могат да се включат в инкубатора?

Към настоящия момент по-голямата част от компаниите са в сферата на ИКТ. Имаме няколко компании, които работят и в другите приоритетни области на парка, като биотехнологии, хранителни технологии, хардуер, мехатроника.

Такъв е профилът на компаниите, които търсим да привличаме все по-активно. Освен новата програма за новатори, на форума Investum Supersonic ще обявим следващата процедура за подбор на компании в Инкубатора. Искаме да поканим повече хора, които се занимават с разработки основани на НИРД и искат да ги комерсиализират.

От миналата година въведохме нов подход при избора на иновативни стартъпи за наематели – чрез експертна комисия. В нея участват доказани и признати представители на различни сектори от иновативната среда у нас, както и учени от Лабораторния комплекс на парка, които са водещи преподаватели в университети. Коя идея е иновативна преценяват само професионалистите експерти и тяхно е решението коя компания да влезе в Инкубатора. Разбира се има и някои основни правила, които важат за всички кандидати – да са млада компания до 3 г., 30% от дейността им да е изследователска, да работят в трите фокус области на парка – ИКТ, науки за живота и зелени енергии и други.  

- Какви са бъдещите амбиции за развитие на инкубатора, както и на самия „София Тех Парк“ като цяло?

Амбициите са големи. Искаме инкубаторът и София Тех Парк като цяло да бъде едно от водещите места за иновации… колкото и изтъркано да звучи. Да се превърне в притегателен център за предприемачи, софтуерни специалисти, инженери и представители на креативната индустрия. Бихме искали София Тех Парк да бъде мястото, където амбициозни хора с проекти, базирани на наука, се събират, общуват, споделят мисли, раждат идеи и ги развиват. А ние от София Тех Парк ще им помагаме да го направят по-ефективно. Искам да наблегна на факта, че целта ни е да подпомагаме не само софийски проекти, но и проекти на иноватори от цялата страна.

Няколко от бъдещите инициативи, върху които работим и се надявам скоро да бъдат окончателно реализирани, са: отваряна на споделено пространство и обособяване на общо работно място, в което всеки да намери място за работа, стартиране на ежемесечни срещи на „Клуба на анонимните новатори“, които да спомогнат да се създаде общност от хора със споделени ценности, научни и бизнес интереси. Не на последно място, искаме София Тех Парк да бъде мястото, в което всеки да получи подкрепата, от която се нуждае.
Коментари: 0