Цената на петрола Брент надхвърли $70 заради ситуацията в Иран

Ирак от своя страна призова американските и другите чужди войници да напуснат територията ѝ

Цената на петрола Брент надхвърли $70 заради ситуацията в Иран

Снимка: БТА

Цената на петролните фючърси за международния бенчмарков сорт Брент се повиши с над 2% и надхвърли 70 долара за барел, показват данните в Investing.com. Причината за поскъпването е заплахата на американския президент Доналд Тръп да наложи санкции на Ирак на фон на ескалиращото напрежение с Иран в Близкия изток, обяснява агенция Reuters.

Към 07:55 ч. българско време цената на петролните фючърси за сорта Брент се бе повишила с 2.42% до 70.25 долара за барел. Цената на фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) пък бе с 2.05% нагоре до 64.34 долара за барел. По-рано цената на WTI докосна 64.44 долара за барел – най-високото ѝ равнище от април 2019 г. насам.

Поскъпването днес е продължение на ръста на цените от петък, когато петролът поскъпна след американския въздушен удар в Ирак. При атаката бе убит върховният ирански военен главнокомандващ Касем Солеймани. Убийството му засили опасенията, че задълбочаващият се конфликт в Близкия изток би могъл да наруши нефтените доставки в региона, който отговаря за почти половината от световното производство на петрол.

Вчера американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции на Ирак – вторият най-голям производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), ако американските военнослужещи на територията ѝ бъдат принудени да се изтеглят. Заплахата на Тръмп дойде, след като Багдад призова американските и другите чужди войници да напуснат Ирак.

Коментари: 0