Цената на петрола счупи 2.5-годишен рекорд

Сорт Брент се търгува над 67 долара за барел в първия работен ден на 2018 г.

Цената на петрола счупи 2.5-годишен рекорд
924 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цената на петрола сорт Брент надхвърли 67 долара за барел във вторник, като за последно тази стойност бе докосната за кратко през април 2015 г. Сред причините за поскъпването на суровината са антиправителствените демонстрации в Иран, както и продължаващото ограничаване на износа, което прилагат Русия и членовете на ОПЕК.

Reuters посочва и друг факт, около цената на петрола в първите дни на новата година. За последно нефтът е започвал годината над 60 долара за барел през 2014 г. След това светът стана свидетел на драстичен спад, а през януари 2016 г. суровината струваше под 35 долара за барел.

„Нарастващите безредици в Иран създадоха основата за мечото начало на 2018 г.“, пише в анализ на Schork Report.

Напрежението в Иран обаче не е единствената причина за поскъпването, смятат анализатори. Други изтъкнати причини са намаляването на запасите от суров петрол в световен мащаб и силният икономически растеж.

Запасите в САЩ паднаха с почти 20% от историческите си стойности през март 2017 г. до 431.9 млн. барела.

Силното нарастване на търсенето, особено от Китай, също подкрепя ръста в цената на нефта.
По данни на Reuters в САЩ производството на петрол вече е близо 10 млн. барела дневно, което е подкрепено от шистовия добив. „Смятаме, че ръстът на производството на петрол в САЩ изисква строго наблюдение, тъй като може да провали усилията на ОПЕК за балансиране на пазара, като подкрепя излишъка на пазара през 2018 г.", пише в свой анализ Barclays.

Цената на американският сорт WTI също се покачи в първия работен ден на годината и надхвърли 60 долара за барел.
Подкрепи Economic.bg