Цената на пшеницата в България е скочила с 35% тази година

Това е световна тенденция, породена от по-слабия добив при големите държави производители

Цената на пшеницата в България е скочила с 35% тази година

Снимка: Pixabay

Световното производство на пшеница тази година е паднало до 729 млн. т, или с 27 млн. т по-малко от предходната реколта. Това обаче е довело до повишаване на цената на зърното с 18-23%, показват данните на Световния съвет по зърно (СЗО) и на Министерството на земеделието на САЩ, обобщени от Антонина Белопитова от Софийската стокова борса (ССБ).

За първи път от пет години производството на пшеница в световен мащаб ще е по-малко от потреблението, но преходните запаси и реколтата през 2017 г. бяха рекордни и не се очертава дефицит на зърно. През септември СЗО дори очакваше с около 11 млн. тона по-малка реколта от отчетената тази година, а наваксването е дошло по линия на Китай, където е произведено повече зърно от предвиденото.

"В края на лятото тази година имаше по-голямо повишаване на цената на пшеницата и по-лоша прогноза за очакваната реколта заради лошото време, но после цените се успокоиха", посочи Белопитова.

Тази година държавите от Европейския съюз са събрали 137 млн. т пшеница, като се очаква 23 млн. тона от тях да са за износ.

В края на октомври в Германия пшеницата се търгува за 237 долара/тон без данъци, във Франция - 231 долара/тон, а в САЩ - 217 долара/тон, показват данните на ССБ.

СЗО посочва, че реколтата от пшеница в Русия е 80 млн. т, а в Украйна - 25 млн. т, но износът от тези две държави, най-конкурентни за България в Черноморския регион, няма да намалее. Цената на пшеницата в Русия сега е около 230-235 долара/тон, но се очаква да се покачи до началото на 2019 г. до 240 долара/тон. Цената на пшеницата в тези две държави се повишава на годишна база с 15%.

В България пшеницата сега се търгува на средни цени от 390 лева/тон без ДДС, макар и да имаше спад в котировките в началото на юли заради дъждовете, отбелязват от ССБ. На годишна база цената на пшеницата в България поскъпва с 34%, тъй като през октомври 2017 г. се е продавала средно на едро по 290 лева/тон без данъци.

СЗО очаква тази година производството на царевица да е рекордните 1074 млн. т, но и очакванията са потреблението да изпревари производството. Преходните запаси и при тази стока са големи и не се очаква недостиг.

Събраната царевица тази година в Европейския съюз е 61 млн. тона, което е с един милион тона по-малко от 2017 г. Украйна очаква рекордна реколта от 31 млн. тона и износ от около 25 млн. тона, отчитат експертите.

На годишна база царевицата във Франция и Украйна поскъпва в порядъка 5-9%, а в САЩ поевтинява с 2%. В САЩ царевицата се търгува по 163 долара/тон без данъци, в Украйна - по 165 долара/тон и във Франция - по 197 долара/тон.

Рапичното семе се продава по 374 евро/тон или на същото ниво, както и миналата година през октомври, отчита СЗО. Тази година се очаква световното производство да се увеличи до около 72 млн. т.

В България цената на рапичното семе е паднала незначително от 690 лева за тон преди година до 683 лева за тон в края на този месец, информират от ССБ.

Суровото олиото поевтинява на годишна база с 11 процента и през октомври се търгува на борсата в Ротердам по 705 долара за тон. Основният фактор за спада на цената е очертаващата се добра реколта в Украйна и Русия съответно от 15 млн. тона и 11 млн. тона. В тези две държави суровото олио се търгува по 655 долара за тон.

У нас цената за един литър слънчогледовото олио е 1.63 лева на едро, при 1.72 лева преди една година, тоест има поскъпване с около 5 процента на годишна база, отчитат от ССБ.

На годишна база суровата захар поевтинява на световните борси с 5 процента, а рафинираната с 2 процента. Цената на захарта в България за една година е 24 процента. Сега един килограм се продава на едро по 93 стотинки, а преди една година се търгуваше средно по 1,22 лева за килограм.

На световните борси през октомври петролът все пак поевтиня от 87 долара на 77 долара за барел /един барел - към 159 литра/, но на годишна база цената му скача с 28 процента, сочи ССБ.

Реално сключените сделки на Софийската стокова борса на бензин и на дизелово гориво показват, че тези основни горива поскъпват на годишна база в България с 20 процента за 1000 литра, информират от ССБ.
Коментари: 0