Цената на златото остана под натиска на щатската валута

Решението на ФЕД засили щатската валута, която напредна сред някой от основните си конкуренти

Цената на златото остана под натиска на щатската валута
Щатският акции се понижиха в сряда, след като Федералният резерв повиши лихвения процент за четвърти път тази година до 2.50% и промени прогнозата си на две покачвания за 2019 година. Решението на ФЕД засили щатската валута, която напредна сред някой от основните си конкуренти. Валутната двойка EUR/USD изтри голяма част от дневното си поскъпване и завърши деня при котировка от 1.1381 долара за евро. Щатският индекс Dow Jones се раздели с 351.98 пункта и завърши деня на най-ниската си стойност за тази година при 23326.66 пункта. Индексът S&P 500 също завърши на минимума за 2018 година, след като загуби 1.54 на сто от стойността си с най-голямо понижение във финансовия и технологичния сектори. В сряда акциите на технологичния гигант Apple поевтиняха с 3%, което натежа върху индекса Nasdaq, който се понижи до 2.17 процента до 6636.83 пункта. 

Настроенията отвъд Океана бяха в противоположна посока. Причина за позитивните нагласи на инвеститорите беше новината, че ЕС и Рим са стигнали до нова сделка свързана с  бюджета на Италия. Поскъпването на ценните книжа в Европа повиши основния индекс DAX с почти ¼ до 10766.21 пункта, докато в Лондон индексът FTSE 100 записа повишение с близо процент до 6765.94 пункта. Цената на златото остана под натиска на щатската валута. Решението за повишаване на лихвите в САЩ понижи ценния метал до 1242.97 пункта, докато среброто изгуби 0.24 на сто до 14.60 долара за тройунция. Петролът възстанови част от загубите си от предходния ден, което се дължеше на данните за повишено търсене на нефт в САЩ. Лекият суров петрол поскъпна с 3.14% до 47.38 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше при цена от $56.53.

Акценти днес: Основен лихвен процент – Великобритания

В 11:30 часа Банката на Англия ще публикува основния лихвен процент, който се очаква да остане на текущото си ниво от 0.75%. Общото мнение е, че Централната банка ще продължи да се придържа към плана си за постепенно повишаване на основната лихва, след като от ноември 2017 насам имаше Банката повиши на два пъти лихвите в страната. 

Coca Cola – Дневна

Производителят на напитки успява да задържи цената на акциите си на фона на падащите пазари. Въпреки движението в низходящ канал, очакваме цената да се задържи над зоната на подкрепа около $46.70. Възможен е пробив на долната граница на канала предвид спадащите стойности на индикатора MACD. Отскачане от нивото 47 ще даде начало на нова възходяща вълна, която се очаква да тества максимума под $51. Сигнал за покупка ще имаме при пробив над горната граница на канала с ограничаване на загубите при $46.50. 

EUR/USD – 4 часова

След като Федералният резерв повиши лихвата в САЩ до 2.50% щатската валута засили позициите си, което доведе до поевтиняване на валутната двойка EURUSD. Низходящото движение е достатъчно силно да излезе извън границите на канала, но докато цената се задържи над 50 периодната средна около 1.1350 нагласите ни остават за развитие на възходящ тренд. Може да използваме сигнал за покупка при последващо поскъпване над 1.14 със средносрочна цел 1.15.

 OilUK – Дневна  

След известна консолидация цената на петрола сорт Брент продължи низходящото си движение след пробив на линията на подкрепа. Предстоящо низходящо пресичане на индикатора MACD би засилило продажбите, което може да изпрати суровината под 55 долара за барел. Низходящото движение остава валидно докато цената се намира под 50 дневната средна. 

S&P 500 – Седмична  

Широкият индекс премина на отрицателна територия за 2018, което засили разпродажбите. Пробива под нивото на подкрепа при 2590 пункта показва, че пазара е готов за по-сериозна корекция и дори обръщане на тренда. Възможно е опит за покачване на индекса с цел тестване на пробива.
Коментари: 0