Цените на петрола достигнаха най-ниските си нива от 7 години насам

Спадът идва, след като ОПЕK отказа да намали производството

Цените на петрола достигнаха най-ниските си нива от 7 години насам

Цената на петрола достигна до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, като световното производство продължава да надвишава търсенето, предаде BBC. 

Към момента цената на суровия петрол West Texas е спаднала до 37.65 долара за барел, което представлява спад от 5.8%. Brent Crude падна с 5.3% до 40.73 долара за барел. 
 
Спадът идва, след като ОПЕК ( най-голямата група производители на петрол) отказа да намали производството. 
 
Организацията, чието производство набавя около 30% от свтовното търсене на петрол, проведе редовната си среща във Виена миналата седмица, за да обсъди производството. 
 
Групата е изправена пред нарастваща конкуренция от нови източници, включително и в САЩ, където в последните години се развиват алтернативни техники за добив на до момента трудно достъпни петролни резерви. 
 
"Решението от страна на членовете на ОПЕК да запазят производството на петрол на рекордно високи нива се отрази на цената на петрола", казва Санджев Шах - главен инвестиционен директор на Sun Global Investments. 
 
Традиционно групата използва производството на петрол за регулиране на цените, но обяви миналия петък, че ще продължи да изпомпва около 31.5 милиона барела петрол на ден, което е над целевото производство от 30 милиона барел на групата. 

Коментари: 0