Цените на петрола тръгнаха надолу след данните за щатските запаси

Очакванията за по-ниско предлагане през 2020 г. обаче държат цените все още на сравнително високо ниво

Цените на петрола тръгнаха надолу след данните за щатските запаси

Снимка: Pixabay

524 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола тръгнаха надолу след четири поредни печеливши сесии. Движението на пазарите днес беше продиктувано от данните за запасите в САЩ, които показаха изненадващо увеличение. Очакванията за по-слабо предлагане през следващата година обаче държи цените все още сравнително високи.

Сорт Брент поевтиня с 0.5% и достигна 65.80 долара за барел към 14.00 ч. българско време. Лекият суров американски петрол (WTI) падна с 0.75% и стигна 60.4 долара за барел.

Цените на петрола trygnaha nagore в края на миналата седмица на фона на първата фаза на сделката между САЩ и Китай, която се очаква да сложи край на търговската война помежду им.

„Нефтеният пазар изпадна в застой след неочакваното покачване на седмичните запаси на суров петрол в САЩ“, заяви пазарният стратег на AxiTrader Стивън Инс пред Reuters. „Еуфорията на инвеститорите от сделката между САЩ и Китай стихва и основният фактор отново ще бъде свиването на добива на петрол през първото тримесечие на 2020 г.", добавя той.

Запасите от нефт на САЩ се покачиха с 4.7 млн. барела през миналата седмица до 453 млн. барела. Прогнозата на анализаторите за данните бе за намаление с 1.3 млн. барела.

ОПЕК и неговите съюзници намалиха добивите на петрол с 1.2 млн. барела на ден от 1 януари 2019 г., а от следващата година производството ще бъде намалено с още 500 000 барела дневно.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg