Цигарените опаковки в Англия стават само кафяви

От май 2016 г. на кутиите ще фигурират само марката, типа и предупредителните надписи, предвижда британското правителство

Цигарените опаковки в Англия стават само кафяви
Автор: Стилиян Гребеничарски

Великобритания ще въведе стандартизирани опаковки за цигарите и тютюна, продаван на дребно, съобщи правителството, цитирано от Bloomberg. Регулаторната мярка се предвижда да влезе в сила от май догодина и ще важи единствено за Англия.

Здравният министър Джейн Елисън заяви, че очаква съответните промени в законодателството да бъдат направени преди изборите през май. Централното правителство е отговорно за здравеопазването само в Англия, а Уелс, Шотландия и Северна Ирландия ще трябва да дадат съгласието си за разширяване обхвата на регулациите.

„Тази политика е пропорционален и справедлив отговор срещу вредите за общественото здраве, причинявани от тютюнопушенето. Близо 80 000 души само в Англия умират годишно в следствие на заболявания, причинени от него и то представлява огромна тежест за обществото”, мотивира се Елисън.

По този начин страната ще се присъедини към Австралия, която първа приложи тази практика от началото на декември 2012 г. Проектът предвижда опаковките да са отвън единствено в един цвят - бледо кафяв, а отвътре бели. Ще бъде позволено само изписването на марката и типа цигари, както и досегашните предупредителни надписи.

Педиатърът Сирил Чантлър, който ръководи проучване на ефектите от стандартизираните опаковки за британското правителство, обяви през изминалата година, че е твърде вероятно резултатите да посочат умерено, но статистически значимо намаляване в броя нови пушачи и превенцията на вредния навик.

„Това е изборна година и едноцветните опаковки на тютюневите изделия се превръщат в час от политическата игра. Извън партийната реторика, въвеждането им далеч не е преминало най-голямото си изпитание. Веднъж прието от правителството, решението вероятно ще бъде атакувано в съда от тютюневите компании”,  коментира пред агенцията Джеймс Бушнел от BNP Paribas.

Imperial Tobacco Group , най-големият производител на цигари в страната, изрази разочарованието и изненадата си. Акциите на гиганта поевтиняха с 1,8% в началото на днешната търговия, но по-късно стабилизираха спада си на 1,03% до 2975 пенса за брой. Само за последната година пазарната капитализация на компанията нарасна с над 36% до близо 28,5 млрд. паунда Най-големият конкурент – British American Tobacco, поевтиня първоначално с 0,5%, но след това понижението бе ограничено до 0,2% и книжата се търгуваха около 3682 пенса.

„Данните от Австралия не показват, че едноцветните опаковки намаляват броя на пушачите”, заяви анализаторът на Berenberg Ерик Блумквист, допълвайки, че мярката вероятно ще бъде атакувана на ниво европейски съюз.

Цигарените кутии в Австралия са не само стандартизирани, но и върху тях са изобразени снимки, изобразяващи последствия от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Целта е потребителите да бъдат отблъснати от покупката. Следващите снимки съдържат нелицеприятни образи, но са единствената гледка на тютюневите рафтове в страната:
Коментари: 0