Туристическият бранш иска по-голям бюджет за сектора

Министерство на туризма изпраща успешно лято 2018

Туристическият бранш иска по-голям бюджет за сектора
Автор: Александра Сотирова

Туристическият бранш ще поиска правителството да отпусне повече пари за ресорното ведомство през 2019 г. Предложението е като за начало 0.5% от приходите от туризъм през изминалата година да определят годишния бюджет за следващата. Този процент трябва да нарасне бавно, достигайки 1% от приходите, които реализира сектора. Това обясни Поли Карастоянова, директор на Български национален борд по туризъм, след среща с министър Николина Ангелкова. Писмото с предложението ще бъде депозирано днес като Карастоянова добави, че искането на бранша е подкрепено от КРИБ, БСК, АИКБ, Съюз „Произведено в България”.

Ако предложението бъде одобрено, то Министерство на туризма може да разполага с двойно повече средства, тъй като през 2018 г. има бюджет от 14 млн. лв., а при 0.5% от реализираните приходи от 6.9 млрд. лв., той може да се увеличи до 32 млн. лв. 

Министърът на туризма очерта тенденциите за изминалия летен сезон и коментира, че и това лято България успява да се позиционира като успешна и устойчива туристическа дестинация. За първите три месеца от активния летен сезон юни-юли-август над 4.4 млн. чуждестранни туристи, ръст от 3.6%. сравнение с 2017 г.

Най-много чуждестранни туристи са посетили България от Румъния, Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел, Норвегия и Испания.

Тази година ведомството е направило над 300 проверки като е наложило над 600 хил. лв. глоби, което е рекорд, обясни Ангелкова. Голяма част от тях вече са платени – над 350 хил. лв.

За първи път откакто се стопанисват и управляват морските плажове от началото на годината досега са приключили общо 28 процедури за отдаване на концесия на морски плажове, добави министърът. В плана за действие на държавните концесии ведомството е включило 39 морски плажа, за които предстои стартиране на концесии за 2019 и 2020 г. 

Коментари: 0