Turkish Airlines намалява наполовина заплатите на пилотите

Съкращения на заплатите ще има и при останалите членове на екипажа

Turkish Airlines намалява наполовина заплатите на пилотите

Снимка: Pixabay

~ 1 мин.

Турската авиокомпания Turkish Airlines се споразумя със съюза Hava-Is, който представлява интересите на 75% от служители ѝ, да намали наполовина заплатите на пилотите. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на представители на авиокомпанията и синдикатите. Авиокомпанията цели да си помогне за смекчаване на въздействието на коронавируса върху нейните финанси.

Орязването на заплатите ще влезе в сила този месец и ще продължи до края на 2021 г. Заплатите на останалите членове на екипажа ще бъдат намалени с 35%, а заплатите на останалите служители на авиокомпаниите - с 30%.

Turkish Airlines, както и другите авиокомпании, е силно засегната от пандемията COVID-19: през първите седем месеца на 2020 г. пътникопотокът намалява с 61%, през второто тримесечие авиокомпанията отчита загуба от 2.2 млрд. лири (303 млн. долара).

Намаляването на плащанията ще позволи на Turkish Airlines да намали месечните разходи с 14% и да избегне съкращения. За разлика от много компании, превозвачът се въздържа от съкращения на работни места и кандидатстване за спасяване от правителството.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads