Турската лира отново се срива

Първоначалната радост на инвеститорите от повишения основен лихвен процент от страна на Централната банка премина

Турската лира отново се срива

Снимка: БТА

12187 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Краткотраен беше позитивният ефект върху курса на турската лира от решението на Централната банка да повиши основния лихвен процент от 17.75 на 24%. След обявяването на вдигането на 13 септември лирата поскъпна спрямо долара и еврото, но днес тя отново започна да се обезценява. Към 12:50 ч. българско време курсът на лирата се е сринал с 1.38% спрямо този на долара, а спрямо еврото спадът е от 1.70%.
Според агенция Reuters причината за новото поевтиняване е фактът, че първоначалната радост на инвеститорите от хода на Централната банка вече е преминала и те са по-съсредоточени върху средносрочния икономически план на турското правителство.

Какъв ще е въпросният план ще обяви утре турският финансов министър Берат Албайрак. Той обеща ходове за намаляване на правителствените разходи и по-ефективно харчене на средствата, тъй като икономиката на югоизточната ни съседка очаква рязко забавяне.

Турският президент Реджеп Ердоган в петък каза, че Анкара замразява правителствените инвестиционни проекти, за да намали разходите и да спре покачването  на двуцифрената инфлация, която е причинена от 15-годишен бум на строителството, захранван от щедро кредитиране.

Финансовите пазари отдавна са притеснени заради контрола на Ердоган върху валутната политика на Турция. Според анализаторите контролът на Ердоган е подкопал способността на Централната банка да се бори срещу инфлацията. Самият турски държавен глава се определя като „враг на лихвите”.
Подкрепи Economic.bg