Турската лира отново тръгна надолу

Ситуацията в Турция е все по-рискована за Германия, предупредиха от Берлин

Турската лира отново тръгна надолу

Снимка: БТА

Обезценката на турската валута продължава втори пореден ден, като днес курсът отново е над 6 лири за долар. За двете сесии - в петък и понеделник, поевтиняването е с около 5% спрямо четвъртък, когато лирата се стабилизира временно заради решението на централната банка да налива ликвидност в търговските банки.

Причината за днешното пропадане (с 1.5% към 10.10 ч. българско време) може да се търси в решението на рейтинговите Moody's и Standard & Poor's от петък, които свалиха дългосрочния кредитен рейтинг на страната до ниво "боклук". Прогнозите са, че Анкара ще изпадне в рецесия догодина, а инфлацията ще достигне 22% през следващите четири месеца.

Германското финансово министерство днес предупреди, че валутната криза в Турция създава допълнителен риск за икономиката на Германия, която и без това изпитва трудности в търговията със САЩ, които наложиха високи мита върху стоманата и алуминия от ЕС. Берлин е затруднен да работи и с Великобритания, която на 29 март 2019 г. ще напусне Блока.

„Рисковете остават, особено заради несигурността относно това как ще се случи Brexit, както и относно бъдещите търговски политики на САЩ. Постоянното обсъждане на митата и заплахата от търговска война задушават търговската дейност. Икономическите развития в  Турция представляват нов, страничен икономически риск“, написа германското финансово министерство.

Същевременно стана ясно, че централните банки на Катар и Турция са подписали споразумение за размяна на валута, за да осигурят ликвидност и подкрепа за финансовата стабилност. Споразумението, подписано от управителите на двете банки, ще създаде линия за размяна на валута, информира катарската централна банка в изявление, поместено на сайта ѝ. Емирът на Катар одобри този месец пакет с икономически проекти, инвестиции и депозити за Турция, давайки тласък на турската национална валута, засегната тежко от криза.
Коментари: 0