Турската лира тръгна надолу след учудващо силния понеделник

Може да става дума за корекция след големия скок, но и за продължаващи опасения сред инвеститорите

Турската лира тръгна надолу след учудващо силния понеделник
Турската лира днес тръгна надолу, след като през вчерашния ден курсът ѝ учудващо се изстреля нагоре след предупреждението на Доналд Тръмп към Реджеп Ердоган за задаващи се американски санкции спрямо Турция.

Към 13:15 ч. българско време курсът на лирата спрямо долара се бе понижил с 0.42%, а спрямо еврото – с 0.60%.Вчера курсът на турската валута се покачи почти 2.8% спрямо долара и достигна най-високо си ниво от месец април насам. Причината за скокът беше изказване на Ердоган, който заяви, че е чул Тръмп да му казва, че няма да има санкции спрямо югоизточната ни съседка заради сделката ѝ с Русия за противоракетни установки С-400. Явно думите на турския лидер са били достатъчни да опровергаят предупрежденията на американския му колега, че за Турция предстоят американски санкции.

САЩ и Турция, които са съюзници в рамките на НАТО, отдавна са в обтегнати отношения заради решението на Анкара за покупката на руските противоракетни системи. Вашингтон отдавна предупреждава, че ще наложи санкции на югоизточната ни съседка, ако въпросните установки бъдат доставени на територията ѝ. Според САЩ С-400 ще компрометират сигурността на американските изтребители F-35, на които Турция е както производител, така и купувач. Белият дом дори официално започна процеса по изваждането на Турция от програмата за F-35, замразявайки обучението на турски пилоти в САЩ.

В събота, при срещата им в Осака, Япония, където се бяха събрали лидерите на страните от Г-20, обаче Ердоган твърди, че Тръмп го е уверил, че няма да има санкции за сделката с Русия. Американският лидер наистина коментира пред журналисти, че отношението спрямо Турция заради покупката е било несправедливо.

Днешното понижение в курса на турската лира може да е просто корекция след вчерашния голям скок, но може и да отразява безпокойството на инвеститорите в югоизточната ни съседка. Възможно е те да остават притеснени, че САЩ може да наложат санкции на Турция въпреки уверенията на Ердоган, че няма да се стигне до такова нещо.
Коментари: 0