Турските държавни банки ще подкрепят решително малкия бизнес и хората

Финансовите институции отлагат плащането на кредити за 12 месеца за работещите в засегнатите от Covid-19 сектори

Турските държавни банки ще подкрепят решително малкия бизнес и хората
Турските държавни банки представиха пакети от мерки в подкрепа на икономиката на страната, следвайки препоръките на турската банкова асоциация, за преодоляване на последствията от пандемията на коронавирус COVID-19, съобщава Hurriyetdailynews. 

Банките Ziraat, VakifBank и Halkbank обявиха в официални изявление, че ще отложат плащанията по заеми за физически и юридически лица.

Гратисният период може да бъде до 12 месеца за компании, работещи в онези сектори, които са най-засегнати от коронавирусната епидемия. Това важи и за секторите на туризма и обществения транспорт. 

Ziraat и Halkbank ще отворят специална кредитна линия за следващите три месеца, така че компаниите да продължат да изплащат заплати на своите служители. Ще бъдат осигурени средства, при условие че тези компании не съкращават персонал.

"Уверени сме, че ще бъдем една от страните, които са оцелели в настоящата ситуация с най-малко щети, с мерките, които нашето Министерство на финансите започна бързо да предприема", пишат в изявлението си от Ziraat Bank. В него се добавя, че за да се предотврати безработицата на нашите граждани и да се запази производствената инфраструктура и пазарът на труда едновременно, следва да бъде обща цел на всички заинтересовани страни в икономиката.

Най-голямата частна банка в Турция, Ibank, също въведе пакет от мерки за подкрепа на бизнеса. Тези мерки включват разширяване на кредитния лимит за компании, работещи в областта на туризма, логистиката и търговията на дребно. Плащанията по заеми за тези компании ще бъдат забавени до края на юни. Корпоративните клиенти на тази банка също ще имат достъп до допълнителни заеми за изплащане на заплати на служителите. Освен това до края на април банката отменя комисионната за изпълнение на парични преводи чрез своите цифрови услуги. За частни клиенти банката е готова да отложи плащанията по кредит за до три месеца.
Коментари: 0