Турски бизнесмен купи Vertu за 50 млн. паунда

Фамилията Узан от години живее в изгнание

Турски бизнесмен купи Vertu за 50 млн. паунда

Потомък на живеещата в изгнание и обгърната в мистерия турска бизнес династия е купил британския производител на луксозни смартфони Vertu, пише британският в. „Телеграф”.

Компанията Baferton Ltd,регистрирана в Кипър и собственост на Хакан Узан, е платила около 50 млн. паунда, за да придобие производителя от Хемпшир от китайските му собственици Godin Holdings, твърди изданието.

Узан е част от една от най-противоречивите фамилии в Турция и е осъден във Великобритания за неуважение към съда.

Той е имал съдебни отношения също с настоящия президент на САЩ, както и с компанията Nokia, създател на Vertu, чиито устройсва достигат цени до 40 000 паунда.

Nokia създава Vertu в края на 90-те години на миналия век, обособявайки ниша за устройства от скъпи материали като сарфирени дисплеи, корпус от щраусова кожа и титанови рамки.

Финландският гигант изпадна в затруднение в ерата на смартфоните, след появата на iPhone през 2007 г. и продаде британското сиподеление 5 г. по-късно. Сега Baferton е третият подред собственик на марката Vertu.

Сделката води до това, че сега Vertu е в ръцете на фамилия, обвинявана от Nokia в значима измама. През 2002 г. г-н Узан е наказан за неуважение към съда, след като не се явява в съдебната зала по време на изслушване във връзка с обвиненията. Той е осъден на 15 месеца затвор, но присъдата е отменена след обжалване.

През 90-те години фамилията Узан заема пари от Nokia и Motorola за да помогне създаването на мобилен оператор, Telsim, който после поставя освоната на турския бизнес на Vodafone.

По време на дотком кризата Telsim изпитва финансови затруднения и обявява фалит заради дългове, а това предизвиква обвинения, че фамилията Узан е източила пари, за да плаща за частни самолети и имоти в чужбина. Съдът в Ню Йорк постановава милиарди долари обезщетение за Nokia и Motorola още преди десетилетие, но Узан продължават да оспорват решението.

Битката им с Nokia е част от ефектното сриване на династията. Навремето Узан са притежавали банка, компаният за тв разпространение и мобилен оператор, заедно с над 200 други компании, които след гръмкия скандал са конфискувани от турското правителство.

Активите на клана Узан са иззети заради обвиненията за измами и семейството заминава в изгнание извън страната.

Братът на Хакан Узан, Джем, е политически опонент на турския президент Ердоган.

Сред финансовите им проблеми е и дело, заведено от Доналд Тръмп, тъй като те не успяват да платят закупени апартаменти в Trump Tower.

Фамилията Узан получава политическо убежище във Франция, но точното им местонахождение е неизвестно.

Чрез свой говорител Хакан Узан е заявил пред „Телеграф” следното: „Vertu е силен бранд с призната пазарна ниша. Очаквам с нетърпение да работя с екипа и да осигурим инвестиции, за да се реализира пълния потенциал на Vertu”.

Базираната в Хонконг Godin Holdings притежаваше Vertu по-малко от 18 месеца. Тя придоби компанията от частния инвестиционен фонд EQT, който плати на Nokia около £175 млн. за контролния пакет.

В последните години Vertu трудно успяваше да излезе на печалба заради свирепата конкуренция на пазара на смартфони, заради високите си производствени разходи и конкуренцията на услугите за персонализиране на по-евтини устройства.

Godin Holdings никога не е обявявала финансови параметри за дейността на Vertu след покупката. В последния, който е оповестяван, от 2014 г., компанията е на загуба от 53 млн. паунда при продажби от 110 млн. паунда. Одиторът на компанията PwC се е оттеглил миналата година.

В свое изявление Гордън Уотсън, главен изпълнителен директор на Vertu, заявява: „Baferton споделя нашата визия – всяка година се продават 1,5 млрд. смартфона и има търсене за висококачествени ексклузивни продукти и услуги. Работейки с Baferton ще сме готови да развием бизнеса на Vertu, търговската марка и услугите”.

Vertu предлага на клиентите си консиерж услуги по заявка, както и възможността за персонализиране на устройствата чрез инкрустация на бижута.

Коментари: 0