„Турски поток“ тръгва в края на 2016 г.

Това се договориха Алексей Милер и Тенер Йълдъз

„Турски поток“ тръгва в края на 2016 г.
240 ~ 1 мин. четене

Газопроводът "Турски поток" ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 г. Това съобщи ръководителят на руската енергийна компания "Газпром" Алексей Милер.

"Постигнато е споразумение между Русия и Турция за въвеждането в експлоатация на газа по газопровода "Турски поток" през декември 2016 г. Графикът на "Газпром" по проекта ще се основава на постигнатото споразумение", заяви Милер след срещата му с турския министър на енергетиката Тенер Йълдъз.

Милeр и Йълдъз са обсъдили въпроса за доставките на руски газ за Турция и модернизация на газопровода "Син поток". По време на срещата било отбелязано, че през първите четири месеца на 2015 г. по "Син поток" от Русия към Турция са доставени 5,4 млрд. куб. м. газ, което е 4% повече спрямо същия период на 2014 г.

Преговарящите подчертаха, че през последните 10 г. потреблението на природен газ в Турция се е увеличило над 2 пъти, а турският пазар се интересува от по-нататъшно увеличение на обемите изнесена енергия от Русия.

"Син поток" е с капацитет от 16 млрд. куб.м. газ годишно, който тече по дъното на Черно море и осигурява директна доставка на газ за турските потребители.

Както беше съобщено от ТАСС по-рано, заместникът на Милер, Александър Медведев, заяви, че четвъртият, последен участък от "Турски поток", ще бъде построен до 2020 г.

"Турски поток" е алтернатива на проекта "Южен поток", чието изпълнение Русия прекрати през декември 2014 г. 

Подкрепи Economic.bg