Убийството на Карлов няма да попречи на отношенията между Русия и Турция

Турският външен министър ще се срещне с руския си колега днес

Убийството на Карлов няма да попречи на отношенията между Русия и Турция
212 ~ 2 мин. четене

Поръчителите на убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на двустранните отношения, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Турският му колега Мевлют Чавушоглу каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва.

Турският външен министър съобщи, че ще има двустранна среща с руския си колега днес. Тя ще се състои преди преговорите в руската столица за Сирия във формат Русия-Турция-Иран.

Руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм са обсъдили убийството на Андрей Карлов в телефонен разговор, предаде още ТАСС, като се позова на пресслужбата на руското правителство.

Йълдъръм казал, че организаторите на покушението са имали за цел да подкопаят нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да усложнят съвместните им усилия за уреждане на регионални конфликти. Медведев заявил, че убийството е причинило "извънредна ситуация в международните отношения".

Според последна информация убиецът вече бе идентифициран като 22-годишния полицай Мевлют Мерт Алтънташ. Той бе ликвидиран от турската полиция.

Петима души са били задържани в Турция във връзка с убийството на руския посланик в страната Андрей Карлов. Арестувани са майката, сестрата и бащата на нападателя, както и още двама души. Роднините на убиеца ще бъдат доведени от град Сок, в западния окръг Айдън, за разпит в столицата Анкара. От тях са били иззети електронни устройства.

При стрелбата бяха ранени трима турски граждани, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Една жена вече е била изписана от болница. Двама мъже, получили наранявания по ръце и крака, остават за лечение.

Подкрепи Economic.bg