Учени: Човешкият мозък е по-активен през лятото

Концентрацията е най-ниска през късите дни от годината

Учени: Човешкият мозък е по-активен през лятото

Ако през зимните дни се справяте по-трудно със задачите, има научно обяснение за това. Учени са установили, че мозъкът на човек функционира различно по време на годината. Някои области са значително по-активни през летните месеци.

Мозъчната активност, от която зависят вниманието и концентрацията, достига най-високите си стойности по време на лятното слънцестоене, а най-ниските - през най-късия ден от годината.

Изследователите от Университета в Лиеж, Белгия, смятат, че това е остатък от древни ритми, когато животът на хората е бил тясно свързан със сезоните.

Работата на мозъка изисква голямо количество енергия. При древните народи през зимата, когато храната е била оскъдна, функционирането му може да се е свеждало само до най-важните области. При наличието на изобилна храна при прибирането на реколтата, по-висшите мозъчни функции са се активизирали.

“Преди няколко хиляди години хората са били изключително зависими от сезоните, така че не е изненада да открием сезонност, каквато има при повечето видове,” казва д-р Жил Вандевал. “Затова механизмът може да е остатък от древни ритми”, допълни той, цитиран от Фокус.

Връзката на някои промени в настроението със сезоните вече е установена, но това е първото изследване, което разкрива, че умствените функции следват подобни модели.

Голяма част от хората днес живеят във “вечно лято”, осигурено от централното отопление и изкуственото осветление, но телата все още не са се настроили към тази промяна. Предишни проучвания доказват, че групи от гени също функционират в сезонен модел.

Коментари: 0