Учени: Лютите чушки удължават живота
Те имат изключително полезни свойства

~ 1 мин.
Смъртността на хора, които консумират червени люти чушки, е намаляла с 13 %. Това показват последните данни на учени от медицинския колеж "Ларнър" към университета във Вермонт. Най-голям спад е отбелязан при хора, страдащи от сърдечни заболявания, пише изданието Science Daily.
Въпреки, че от много години се смята, че лютите чушки са полезни при лечение на болести, до момента ефектът на лютите чушки и смъртността е изследван само веднъж в Китай през 2015 г.
За период от 23 години са събрани данни от над 16 000 американци. Проучването е установило, че консуматорите на люти чушки са предимно мъже, пушачи, пиещи алкохол и консумиращи повече месо и зеленчуци.
Характерно за тях е, че имат нисък холестерол, по-ниски доходи и образование, в сравнение с тези, които не консумират люти чушки.
Учените все още не са установили механизмът за забавяне на смъртността. Възможно един от рецепторите, възприемащи лютиви агенти, като капсиацина в чушките, да е отговорен за наблюдаващия ефект, съобщава Нова тв.
Сред другите обяснения на специалистите за благоприятния ефект на лютите чушки върху здравето, е фактът, че капсиацинът влияе на механизмите в клетките и молекулите, предпазвайки от наднормено тегло. Той коригира кръвния поток и има антимикробни свойства.