Учени откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Той се намира на 120 астрономически единици от Земята

Учени откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Снимка: Pixabay

Учени откриха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на 120 астрономически единици от Земята. Той се движи толкова бавно, че орбитата му може да бъде определена чак след няколко години, смята. 

Обектът, който е наблюдаван с телескоп от Хавай през ноември, е с кръгла форма и е розов на цвят, което според учените показва наличието на много лед на него. Диаметърът му е около 500 км, сочат данни на Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз, който обяви за откритието. То е потвърдено и от наблюдение с телескоп от Чили.

Астрономите смятат, че обектът, наречен временно "Далечен" (Farout), може да прави една пълна обиколка около Слънцето и за 1000 години.  

Космическият обект е забелязан от астрономите при търсене на хипотетичната планета Х, за която се смята, че обикаля Слънцето далече зад Плутон. 

До момента рекордът за най-далечен обект в Слънчевата система бе на планетата-джудже Ерида, която се намира на 96 астрономически единици от Земята. Една астрономическа единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето (приблизително 150 млн. км). 
Коментари: 0