Учени складират лед на Антарктида

Причината е топенето на ледниците и заплахата от изчезването им

Учени складират лед на Антарктида
3662 ~ 2 мин. четене

Учени планират да превозват лед до Антарктида заради опасения, че планинските ледници по целия свят се топят в резултат на климатичните промени.

За това експерти имат идеята да "складират" лед на най-студеното място на Земята, за да не изчезне, съобщава БГНЕС.

На 4 350 метра надморска височина ледникът Кол дьо Дом се намира точно под върха Монблан. Въпреки че изглежда като постоянна част от Алпите, той скоро може да изчезне, се посочва в материал на BBC.

"През 1994 г. измерихме температурата във вътрешността на ледника. През 2005 г. се върнахме на същото място и измерихме затопляне от 1,5 градуса по Целзий", обяснява Джером Шапел от Националния център за научни изследвания на Франция, който участва в създаването на "леден склад" на Антарктида.

По думите на френския учен, много от неполярните ледници ще изчезнат през този век, като дори и тези на най-големите височини вече се топят през лятото. Досега само малка част от планинските ледници са били проучвани. Новият склад ще бъде разположен в снежна пещера до изследователската станция Конкордия на Антарктида - постоянна база, управлявана съвместно от учени от Франция и Италия.

Ледените блокове ще бъдат запечатани в пликове на 10 метра под повърхността, където се поддържа постоянна температура от -50 градуса по Целзий.

"Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктида да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата. Ледът ще бъде в безопасност там десетилетия или дори векове", коментира Шапел.

Екипът ще използва специална апаратура за добив на цилиндрични ледени ядра от Кол дьо Дом. Те ще бъдат дълги повече от 130 метра и с 30 см диаметър. Втора мисия ще бъде изпратена в планината Илимани в боливийските Анди.

Екипът ще събере три ледени ядра от Алпите и три от Андите. Две от всяко място ще бъдат транспортирани до Антарктида, а останалите ще бъдат изпратени в лаборатория във Франция за анализ. 

Подкрепи Economic.bg