Уганда блокира социалните мрежи като отмъщение срещу тях

Facebook е блокирал някои правителствени акаунти заради нерегламентирани действия преди изборите в страната

Уганда блокира социалните мрежи като отмъщение срещу тях

Дългогодишният президент на Уганда Йоуери Мусевени

Снимка: БТА

Правителството в Уганда е наредило на интернет доставчиците в страната да блокират напълно всички социални мрежи и приложения за чат комуникация, пише Reuters, като се позовава на писмо на държавния телекомуникационен регулатор. По-рано във вторник потребители се оплакваха, че нямат достъп до Facebook и WhatsApp.

Платформите за социални медии се използват широко за агитация преди президентските избори в източноафриканската държава, които са насрочени за четвъртък.

„Комисията за комуникации в Уганда Ви разпорежда незабавно да спрете достъпа и използването, пряко или по друг начин, на всички социални медийни платформи и приложения за онлайн съобщения във Вашата мрежа до допълнително нареждане“, се казва в писмото от изпълнителния директор на Комисията до интернет доставчиците.

Говорителят ѝ Ибрахим Ббоса и говорителят на правителството Офуно Опондо са отказали да коментират информацията. Помощник на министъра на информацията Джудит Набакуба е заявил, че в момента не е в състояние да коментира.

Източник от телекомуникационния сектор на Уганда е казал пред Reuters, че правителството е дало ясно да се разбере на ръководителите в телекомуникационните компании, че забраната на социалните мрежи е отмъщение заради блокирането на някои проправителствени акаунти във Facebook.

Американският гигант заяви в понеделник, че е премахнал мрежа в Уганда, свързана с министерството на информацията, заради използване на фалшиви и дублирани акаунти за публикуване на предизборна агитация.

Коментари: 0