Улф Бауър: Aurubis е модел за успешна европейска компания

Подкрепяме общата тенденция към декарбонизация, чиста енергия, устойчиво снабдяване и кръгова икономика

Улф Бауър: Aurubis е модел за успешна европейска компания
11311 ~ 2 мин. четене
Днес Aurubis е символ на над 150-годишна индустриална история. Ние сме една успешна европейска компания, която управлява 15 европейски подразделения от Пори във Финландия до Авелино в Италия, от Олен в Белгия до Пирдоп и Златица, само на час път от София. Това каза вицепрезидентът на белгийската металургична група Aurubis Group Улф Бауър по време на конференция "Иновации за конкурентоспособност. Базовите индустрии-двигател на растеж", част от събитията в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Може да се каже, че Aurubis Group е мащабен модел в Европа, въплъщаващ различни култури от различни места, изграждащ мостове и събарящ граници, водени от общи цели и споделени ценности“, коментира Улф. „През 2017 г., 151 години след като нашите основатели започнаха това пътеществие, си поставихме визия за 2025 година: „Страст за металургия. Метали за прогрес. Заедно с вас”, добави той.

Според Улф в настоящия си вид Aurubis е тясно свързана с мотото на председателството. „Наистина вярваме, че бизнесът и политическото взимане на решения са на една и съща страна, когато сме изправени пред предизвикателствата пред Европа днес и за в бъдеще. Европа постигна забележителен напредък в големите проекти в областта на климата, енергетиката и индустриалната политика, които дават глобален тласък за устойчивост“, коментира още вицепрезидентът на компанията.

Той посочи няколко конкретни елемента, които трябва да бъдат взети предвид, когато се създава Европейската стратегия за промишлеността до 2030 г. На първо място Улф поставя знанията и находчивостта на рециклирането, което осигурява основата за кръгова икономика. Също така посочва, че металите за електрически мрежи и електроцентрали са предпоставка за създаването на енергийния съюз.

„Иновациите в нашата индустрия са необходимост в борбата с промените в климата, но същевременно поддържат работни места и растеж. Индустрията е гръбнакът, просперитетът и основата на всички политики, които правят Европа световен лидер. Материалните индустрии са базата за въвеждане на иновативни вериги, създаващи стойност“, добавя Улф Бауър.

Според него съобщените на Еврокомисията от 2017 г. е стъпка в правилната посока. „Но ние вярваме, че трябва да бъде разработен и внедрен допълнително още един приоритет - достъпът до суровини“, добави Улф.

Като основа на всички индустриални активности и европейската конкурентоспособност той посочва първичните и вторичните суровини, до които според него трябва да бъде гарантиран достъп на компаниите в сектора. „Нашата индустрия през 2030 г. ще има нужда от добре развита стратегия за суровини, със силна подкрепа от заинтересованите страни от самата индустрия. Програми като Европейското партньорство за иновации в областта на суровините помагат и подкрепят нашата цел за устойчивост. Подкрепяме общата тенденция към декарбонизация, чиста енергия, устойчиво снабдяване и кръгова икономика“, добавя Улф Бауър.
Коментари: 0