Унгария подкрепя Кристалина Георгиева за ООН

Шансът за Централна Европа да ръководи световната политика е в ръцете на България, заяви Виктор Орбан

Унгария подкрепя Кристалина Георгиева за ООН

Унгария с радост би подкрепила еврокомисаря Кристалина Георгиева, ако тя се кандидатира за генерален секретар на ООН. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на посещението си в България, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Уважаваме комисаря, делегиран от България, тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили“, подчерта Орбан.

„Моля се да не проиграем шанса си – ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион“, високопоставеният политик, който е на обиколка на българо-турската граница.

Той уточни, че кого ще излъчи България, е въпрос на българското правителство, но и че „възможността за Централна Европа е в ръцете на България“.

Темата за евентуална смяна на досегашния кандидат Ирина Бокова разбуни духовете в публичното пространство у нас, след като се появиха информации, че българското правителство търси ново име заради досегашното неубедително представяне на Бокова.

Появиха се неофициални информации, че няколко европейски държави биха подкрепили Кристалина Георгиева, в случай, че София издигне кандидатурата й.     

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че Министерски съвет поддържа кандидатурата на настоящия шеф на ЮНЕСКО, но подчерта, че при недобро представяне на следващия вот на 26 септември, това може да се промени. 

Коментари: 0