УниКредит очаква 4.4% икономически ръст през 2018 г.

Според банката отиващата си 2017 г. е най-добрата за българското стопанство за последното десетилетие

УниКредит очаква 4.4% икономически ръст през 2018 г.

Снимка: Economic.bg

Автор: Цветан Петров

Инерцията на икономическия растеж в началото на 2018 г. ще бъде 2.4%, а годишният реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) 4.4%. Такава прогноза направи Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по време на представянето на годишника „Светът през 2018” на сп. The Economist.

Той посочи, че общо четири фактора ще допринесат за ускоряване на ръста на БВП през 2018 г. Единият е запазване на растежа на световната търговия през 2018 г. на достигнатите в момента нива от близо 4%, другият е завой към подкрепяща растежа фискална политика, третият е увеличаване на инфраструктурното строителство и четвъртият е по-голям ръст на частните инвестиции.

Според анализа на банката отиващата си 2017 г. е най-добрата за българското стопанство за последното десетилетие. Това се дължи на факта, че икономическият растеж се е стабилизирал близо до 4%, заетостта се е подобрила, а базисната инфлация остава отрицателна. Освен това, външната задлъжнялост намалява, което подпомага подобряването на нетната инвестиционна позиция.

Има обаче и лоши новини. Въпреки че безработицата намалява за четвърта поредна година, неравенството на доходите остава без съществена промяна. Също така е налице изоставане по някои структурни мерки – например въвеждането на тол системата е блокирано от липсата на решимост да се застане срещу интересите на фирми, които биха спечелили от запазване на статуквото.

По отношение на световната търговия, започнало през тази година, Павлов коментира, че то ще продължи и през следващата. Освен това забавянето на проектите за инфраструктурно строителство, финансирани със средства от Европейския съюз през 2017 г. е на път да започне  да се преодолява през 2018 г.

Коментари: 0