Университет за програмисти обучава безплатно и без преподаватели

Подобно на „Игрите на глада” студентите биват отсявани постоянно чрез различни проекти

Университет за програмисти обучава безплатно и без преподаватели

Френски университет за програмиране предлага безплатно обучение без преподаватели. При влизане в няколко неща правят впечатление. Първо, колекция от провокативно улично изкуство, второ - iMac-ове, докъдето стига погледът, и трето, осезаемото бръмчене на около 1000 студенти, обикалящи сградата.

Втората седмица от етап, наречен „басейнът” е част от едномесечния тест, приличащ на „Игрите на глада”, който учениците трябва да издържат, за да си осигурят място в университета. Никакви дипломи или специални умения не вършат работа при кандидатстване, а одобрените присъстват безплатно от три до пет години. Около 80% от студентите си намират работа преди да завършат курса, а до неговия край наетите са 100%.


École 42 e плод на въображението на Хавиер Нийл – френски милиардер, който досега е похарчил около 48 млн. евро (57 млн. долара) за кампуса в Париж и допълнителни 46 млн. долара за училите в Силициевата долина. Нийл е основател и на Free – вторият по големина доставчик на интернет във Франция, както и на други начинания. Той е предприемач, който винаги търси най-добрия и най-блестящ талант. 

През 2013 г., затруднявайки се да го открие, той обяви, че френската образователна система е развалена и реши да поправи една част от нея. Резултатът е нещо, което не прилича на което и да е друго училище във Франция, или където и да било другаде по света.

„Ние не учим нищо”, обяснява Никола Садирак, директор на École 42. „Студентите постоянно създават това, което им трябва”, добавя той.


В 08:42 ч. всяка сутрин студентите получават проекти, които трябва да довършат. Те имат 48 часа да ги  завършат, затова те постоянно жонглират с различни проекти, нещо като в истинския живот. (Името на университета идва от „отговора на върховния въпрос на живота, вселената и всичко” от романа „Пътеводител на галактическия стопаджия”. Отговорът е 42.)

Тъй като няма учители, от студентите зависи да се справят с проектите. Студентите „управляват своето време така, както искат”, казва Садирак. École 42 е както базирано на проекти обучение, така и обучение между колеги на стероиди.

Университетът е 100% основан на качества. При последния прием на студенти 64 хил. кандидатстващи попълниха основен логически тест онлайн, 20 хил. го преминаха, но учебното заведение накрая прие най-добрите 3000 заради ограниченото пространство. Тези 3000 се състезават в „басейни” за един месец, за да се види кои от тях най-добре завършват своите дигитални проекти. Най-добрите 1000 от тях се приемат за обучение, като в хода на обучението отпадат тях между 5 и 15%.

Коментари: 0