7 университета, в които всички искат да учат

Вижте къде са завършили нобеловите лауреати, политическите лидери и най-известни актьори

7 университета, в които всички искат да учат

В тези университети са учили личности като Чарлз Дарвин, Барак Обама, Хънтър Томпсън и др. Провеждани са и се провеждат хиляди научни изследвания, създавал се е политическият и бизнес елит. Да стигнете до тях не е лесно, защото малко хора имат честта да стигнат до топ университетите в световната листа. Това са 7 от тях, в които всеки би искал да учи.

Кеймбридж

Вторият най-стар университет във Великобритания след Оксфорд, регулярно присъства в рейтинга на най-добрите университети в света. Името на учебното заведение се асоциира с важни научни постижения на неговите випускници – от закона на механиката на Нютон до откриването на водорода (Хенри Кавендиш) и електрона (Джоузеф Джон Томсън) и др.

На територията на колежа има много хубави ресторанти и книжарници, по стените на сградите може да видите хиляди "паркирани" велосипеди.

Известни възпитаници: Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Франсис Бейкън, Джеймс Максуел, Владимир Набоков, Фредерик Сангър (два пъти носител на Нобелова награда за химия), Джордж Байрон, Самюел Бътлър, Стивън Фрай, Саша Барън Коен.

Разходите за обучение: около $ 14 000 на година.

Харвард

Най-престижният университет в САЩ е разположен в град Кеймбридж, щата Масачузетс. В продължение на десетилетия, Харвард гради политически лидери (осем американски президенти са завършили университета) и научният елит на страната (30 нобелови лауреати).

Любопитно е, че студентите в Харвард смятат, че ако потъркат ръкави в обувките на статуята на Джон Харвард, всички изпити ще минават без никакви проблеми.

Известни възпитаници: Теодор Рузвелт, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс, Джон Кенеди, Джордж Буш, Мат Деймън, Дарън Аронофски, Натали Портман.

Разходи за обучение: $ 40 000 годишно.

Принстънски университет

Тук влизат 8-10% от общия брой кандидат-студенти, които подават заявление за кандидатстване в университета. Тук се намира и една от най-големите библиотеки в света. Всеки ден в кампуса се провеждат безплатни турове за посетители.

Известни възпитаници: Удроу Уилсън, Франсис Скот Фицджералд (но го завършва), Джон Наш (Нобелов лауреат в икономиката).

Разходи за обучение: около $ 37 000 на година.

Станфордски университет

Един от най-известните университети в света е в "епицентъра" на Силициевата долина - в близост до град Пало Алто, Калифорния. От университета излизат десетки талантливи професионалисти, които са основатели на успешни дружествата, сред които Hewlett-Packard, Cisco Systems, Electronic Arts и Yahoo!. Някои офис сгради на територията на колежа са известни с имената на завършилите.

Кампусът прилича на мексикански курорт: палми и кактуси, шумен фонтан, отблясъци на слънцето по мозайките, които украсяват фасадата на местната църква. Едно от най-удивителните места в Станфорд - градината с дървени скулптури, донесена преди много години от Нова Гвинея. Посетителите на университета могат да се насладят на безплатни лекции, водени от учители и млади предприемачи.

Известни възпитаници: Джон Стайнбек, Кондолиза Райс, Сигорни Уийвър, Тайгър Уудс, Лари Пейдж и Сергей Брин (основатели на Google), Джеймс Стив Фосет.

Разходи за обучение: $ 40 500 на година.

Йейлски университет

Кампусът на Йейлския университет е един от най-впечатляващите в Съединените щати. Готически кули и колони, красиви арки красят университета. Ако ходите до него, обърнете особено внимание на библиотеката Стерлинг (в нея се съхраняват 11 милиона книги). В Йейлската художествена галерия се намират шедьоври на европейското и американското изкуство от различни периоди и богата колекция от съвременно изкуство.

Известни възпитаници: Джералд Форд, Бил Клинтън, Едуард Нортън, Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Хенри Люс (създател на списание Time), Дейвид Духовни, Хилъри Клинтън.

Разходи за обучение: $ 40 500 на година.

Оксфорд

Обучението на учениците в най-стария университет във Великобритания започва през XI век. Преподавателският състав в университета на Оксфорд е огромен - почти 4000 души (повече от сто от тях са членове на престижната британска академия).

Кампусът е като мини-държава. Практически всяка сграда на територията на Оксфорд е част от историята. Той разполага с библиотеки и музеи и всички те могат да бъдат посетени безплатно. Бодлианската библиотека си съперничи с Ватиканската за правото да се назовава най-старото книгохранилище в Европа.

Известни възпитаници: Стивън Хокинг, Андрю Уайлс, Греъм Грийн, Оскар Уайлд, Маргарет Тачър, Тони Блеър, Джонатан Суифт, Дейвид Камерън.

Такса за обучение: в зависимост от специалността, средно $ 14 000 годишно.

Колумбийски университет

В Колумбийския университет са завършили трима президенти на САЩ, над 20 милиардери и 25 притежатели на Оскар. Именно Факултетът по журналистика на Колумбийския университет връчва известната награда Пулицър. Между стените на учебното заведение в изобретено FM радиото, открита е нова технология за производство на дисплеи, проведени са десетки проучвания и експерименти. Тук се появява и предшественикът на Facebook – социалната мрежа CampusNetwork.

Всеки ден в университета се провеждат безплатни туристически обиколки.

Известни възпитаници: Франклин Рузвелт, Михаил Саакашвили, Уорън Бъфет, Джеръм Селинджър, Катрин Бигълоу (първата жена, получила "Оскар" като режисьор).

Разходи за обучение: около $ 45 000 годишно.

Коментари: 0