Уорън Бъфет отказал да купи Tiffany

Милиардерът инвеститор е дългогодишен почитател на компанията за бижута

Уорън Бъфет отказал да купи Tiffany

Снимка: Twitter профил Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е отказал възможност да купи Tiffany & Co. и така да сложи край на четиригодишния период за конгломерата си Berkshire Hathaway без голяма придобивка.

След като Tiffany получи оферта за поглъщане от LVMH, компанията за бижута поканила Бъфет да направи контраоферта, съобщава Financial Times, като се позовава на хора, запознати с въпроса. Бъфет потвърди пред вестника, че от Tiffany са го потърсили.

Милиардерът инвеститор е дългогодишен почитател на Tiffany и разглеждал компанията като възможно придобиване, казва Financial Times, позовавайки се на банкери, които са консултирали Бъфет. Всъщност той помогнал на търговеца на дребно да устои на финансовата криза, като купил през 2009 г. облигации от компанията на стойност 250 милиона долара.

Въпреки това Бъфет отхвърлил поканата на Tiffany, което позволи на LVMH в крайна сметка да постигне сделка за 16,2 милиарда долара за компанията през ноември. Така американската компания за бижута стана собственост на най-богатия европеец Бернар Арно. 

Разкритието може да разочарова инвеститорите на Berkshire, някои от които настояват Бъфет да започне да влага рекордните натрупани парични средства на фонда в размер на 128 милиарда долара и да дръпне спусъка на „придобиването с размери на слон“, което гони от години.

Бъфет е коментирал няколко пъти текущите цени на качествените компании. "Цените са високи до небето за предприятия, които имат прилични дългосрочни перспективи", пише той в последното си писмо до акционерите.

Съвсем наскоро легендарният инвеститор направи оферта за 5 милиарда долара за Tech Data - дистрибутор на технологии, но се отказа от наддаването срещу Apollo Global Management, след като частната инвестиционна компания повиши предложението си.
Коментари: 0