Тежките жп произшествия ще се разследват от ново специално звено

По-леките инциденти могат да бъдат разследвани от управителите на железопътните компании

Тежките жп произшествия ще се разследват от ново специално звено

Снимка: Economic.bg

872 ~ 1 мин. четене
Депутатите премахнаха ангажимента на Изпълнителната агенция „Железопътна администрация“ да разследват бъдещите железопътни произшествия. С промени в Закона за железопътния транспорт народните представители разпределиха тази отговорност на две - тежките произшествия минават към ново звено под шапката на Министерството на транспорта, а по-леките ще се разследват от самите жп компании, като отговорността пада върху техните ръководители.

Също така компаниите ще изготвят и годишен доклад, който ще съдържа данни за показателите за безопасност, както и съществуващите предпоставки за железопътни произшествия.

Тежките железопътни произшествия ще се разследват от ново специално звено в Министерството на транспорта, което ще може да разполага с всякаква информация по случаите.

След промените функцията на „Железопътна администрация" ще се състои в упражняване на контрол върху дейността на разследването на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти. Служителите на администрацията ще имат право да изискват документи, свързани с разследването.

Промените в закона се налагат от европейска директива, която България не прилага правилно и е в процедура по нарушение, обявена от Европейската комисия. Според измененията в закона се създава и правно основание за налагането на санкции при неизпълнение на задълженията от железопътните предприятия и управителя на инфраструктурата за разследване на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти.
Подкрепи Economic.bg