PC пазарът се ускори до 20-годишен връх

Пандемията повлия положително на продажбите

PC пазарът се ускори до 20-годишен връх

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Бумът в търсенето на компютри, който започна миналата година в резултат на пандемията, продължава и в началото на 2021 г. През периода януари – март пазарът регистрира най-доброто си първо тримесечие от 2015 г., както и най-бързия темп на растеж от 20 години насам. 

Пратките до търговци на дребно и доставчици са се увеличили с 32% през трите месеца между януари и март тази година в сравнение със същия период на 2020 г., което е най-голямото ускорение на пазара от 2000 г. насам. Броят на доставените лаптопи и настолни компютри до клиенти възлиза на 69.9 млн., сочат актуалните данни анализаторската компания Gartner.

Бумът от миналата година бе предшестван от рязък спад през първите дни на пандемията. Пазарът обаче се съвзе от първоначалния шок и търсенето започна да расте. Така то доближи нивата от 2015 г., когато доставките наброяват 71.7 млн., според Gartner.

Статистиката на Gartner не включва Chromebook, които са лаптопи, работещи с проектирана от Google операционна система за браузъри и са популярни в училищата. Gartner изчислява, че пазарът на компютри е нараснал с 47% по отношение на броя на доставките през първото тримесечие на 2021 г.

Докладът предполага, че продажбите на компютри ще се задържат исторически високи – дори и след завръщането на учениците в класните стаи и на работещите по офисите. Статистиката също така сочи, че персоналните компютри ще продължат да изискват нови чипове и други компоненти на фона на световния дефицит на полупроводници.

Вярваме, че поне тази година, особено през първата половина на 2021 г., търсенето на компютри ще остане силно. Въпросът е колко силно ще бъде през втората половина на годината до следващата“, казва изследователят на Gartner Микако Китагава пред CNBC.

Първото тримесечие обикновено не е толкова силно по отношение на продажбите на компютри, особено в сравнение с празничното тримесечие. Резултатите можеха да бъдат още по-добри, но проблеми като глобалния недостиг на чипове и пречки при доставките принудиха много доставчици да заявят, че няма да могат да изпълнят ангажиментите си и ще забавят пратките с няколко месеца.

Веригата на доставки беше напълно нарушена преди една година заради пандемията, а сега главният проблем е глобалният недостиг на полупроводници“, твърдят експерти.  

Според доклада топ производителите на компютри са Lenovo, HP, Dell, Apple, Acer и Asus. 

Други изследователски компании също отчитат високи нива на продажбите на компютри. Canalys изчислява, че пазарът на компютри е нараснал с 55% през първото тримесечие на 2021 г., а статистиката на IDC прогнозира същият ръст.

Коментари: 0