Услугите в Китай набират скорост

Данните са сред редките позитивни новини за втората най-голяма икономика в света през последните месеци

Услугите в Китай набират скорост
Автор: Стилиян Гребеничарски

Услугите в Китай внесоха нотка на оптимизъм за местната икономика, след като индексът на активността в сектора се е покачил през януари, съобщава Reuters.

PM индексът, изчисляван от Markit Services и HSBC нараства до 52, при 51,8 за декември (стойност на 50 подобряване на активността). В основата на по-добрите резултати са новите поръчки в бранша, чиито подиндекс добавя цял пункт – от 51,2 до 52,2. Това е най-бързото му темпо на нарастване за последните три месеца.

Официалните данни на Националната статистическа служба показаха същата тенденция в неделя – измерителят достига 53,9, при 53,7 за предходния месец. Отчасти покачването се отдава на по-високите потребителски разходи, свързани с китайската нова година.

В събота Китайската народна банка понижи основните лихви за втори път в последните три месеца, в опит да направи заемния ресурс по-достъпен и да стимулира икономиката. Лихвата по едногодишни депозити в централната банка спадна с 25 базисни пункта до 2,5%. С толкова бе понижена и годишната цена при кредитиране - до 5,35%.

На следващия ден, бе обявено, че официалният PM индекс за производствената активност записва втори пореден месец под границата от 50 пункта - 49,9, изпращайки тревожен сигнал преди срещата на местния законодателен орган, който трябва да определи тази седмица целите за икономическия растеж в страната за тази година. През 2014 г. брутният вътрешен продукт на Китай добави 7,4%, което представлява и най-слаб ръст за последните 24 години.

През последните години страната преминава през период на трансфер на тежест в икономиката от производствения към сектора на услугите, което правителството изтъква като основен мотив за успокояване на пазарите.

Коментари: 0