Утре ще е ясно новото ръководство на АПИ

Николай Нанков официално пое поста министър на регионалното развитие и благоустройството

Утре ще е ясно новото ръководство на АПИ

Снимка: МРРБ

1196 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Предстои смяна на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), като се очаква новите членове на Управителния съвет да станат ясни утре. Това каза Николай Нанков, който официално пое поста Министър на регионалното развитие и благоустройството по време на официална церемония във ведомството. 

От думите му стана ясно, че обсъжданите имена предстои да бъдат съгласувани с министър-председателя Бойко Борисов. Сред тях не е името на бившия шеф на агенцията Лазар Лазаров.

„Има много неща, които да се свършат в пътната агенция“ уточни Нанков, като изтъкна сложната ситуация от последния месец с АМ „Струма“. Той изрази надежда, че ситуацията няма да се окаже „препъни камък“ пред реализирането на проекти. 

„Проблемът е наистина сериозен, но вярвам, че няма да се окаже е фатален“, уточни новият министър, като допълни, че се надява на съвместни усилия от страна и на АПИ, и на JASPERS, партньорството за техническа помощ между Европейската комисия, ЕИБ и ЕБВР.  Той напомни, че предстои да бъде обявена нова тръжна процедура. 

По-рано днес стана ясно, че е ще има европейско финансиране за  лотовете 3.1, 3.3 и тунел „Железница“ на аутобана, след като бе официално одобрена апликационната форма за проекта. 

Основни приоритети на екипа остават пътната инфраструктура, в това число магистралите „Струма“ и „Хемус“, въвеждането на тол таксите, санирането, кадастъра и водната реформа. 

Министърът подчерта, че след множеството критики програмата за санирането трябва да бъде оптимизирана. Що се отнася до водната реформа, "на хартия тя е почти завършена, остава да бъде приложена на практика", коментира той. 

Заедно с коалиционните партньори е постигнато единодушие да се пристъпи към облекчаване на регистрационния режим. Нанков припомни, че стъпки в тази посока са правени и в предишни мандати. От следващата седмица стартират регулярни срещи с браншовите камари, в това число строителната и тази на архитектите, като целта е да има широк обществен диспут по темата и постигането на облекчаване и на бизнеса, и на гражданите.

В утрешния ден се очаква да станат ясни и имената на заместник-министрите на Нанков. По думите му, в момента все още се водят разговори с коалиционните партньори. „Ще бъдат експерти и хора от бранша, доказали се в Европа и на национално ниво“, подчерта той. 

За поста регионален министър бе спрягано името на Лиляна Павлова, която оглавяваше ведомството в предишните два кабинета на Бойко Борисов. След възникналото напрежение около магистрала „Марица“ и стартиралото разследване на строителни дейности от нейно време, изборът падна падна върху Нанков. Той бе сред нейните заместник-министри в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. По-рано, между 2009-2011 г. е бил и областен управител на Ловеч. 
Подкрепи Economic.bg