Уволниха директора на Агенцията по храните

Пламен Моллов бе обвинен от производител на месо в искане на подкуп

Уволниха директора на Агенцията по храните
300 ~ 2 мин. четене
По предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов е освободил от длъжност изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов. Това съобщиха от Министерство на земеделието и храните. 

Отново по предложение на министър Танева на негово място премиерът назначи д-р Дамян Илиев.

Преди ден собственикът на компания "Алладин фуудс" Аладин Харфан поиска оставката на Моллов, защото от ведомството изнудвали компанията с искания за рекет.

Основателят на компанията Аладин Харфан заяви, че Агенцията е поискала месечен рекет в размер на 10 хиляди евро, за да остави фирмата да работи на спокойствие. След като тя е отказала да го заплати обаче, е последвала серия от проверки в няколко от преработвателните й цехове. Резултатът от тях е временното спиране на производството.

Харфан нарече БАБХ корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини затова председателя й проф. Пламен Моллов и посочи като лица, поискали подкупа от фирмата му главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. Харфан обясни още, че преките загуби от спирането на производството са в размер на 650 000 лв., а загубите от оборота – над 30%.

В отговор на отправените срещу него обвинения председателят на БАБХ проф. Пламен Моллов показа снимки на месо, по което има бели червеи. То е открито в преработвателния цех за месо на "Аладин фуудс". "Това ядете, когато ядете дюнери на "Аладин фуудс". Ще ви го кажа едно към едно: овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи в какво състояние е месото", заяви той.

Моллов определи представената информация като тенденциозна и манипулативна. Той обяви, че проверката за искания рекет е завършила без резултат и доказателства, но увери, че ако подобно нещо се е случило, служителят който е поискал парите, ще бъде наказан.

"Фирмата е работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия и липса на всякаква система за управление и проследимост. Не е ясно как няма някой случай на проблем на храните", каза Моллов и разясни, че БАБХ е извършила няколко проверки в цеховете. Съставени са констативни протоколи и са издадени предписания, които последващите проверки показали, че не се изпълняват.

"Липса на проследимост означава, че не е ясно от какви суровини се произвежда крайният продукт. Най-често това се прави, за да се укрива ДДС", обясни Моллов.

Тази сутрин пред Нова телевизия Моллов обяви, че срещу него се води акция, за да бъде освободен от поста.

Подкрепи Economic.bg