В Германия се разбраха неочаквано бързо за тройна коалиция

Наследникът на Ангела Меркел намери път за сплотяване между формациите, включително с пазарната ориентираната „Свободни демократи“

В Германия се разбраха неочаквано бързо за тройна коалиция

Снимка: БТА

6200 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц отметна сериозна пречка в опита си да наследи Ангела Меркел на поста канцлер. Той успя да си осигури предварителен ангажимент от бъдещите си партньори за формиране на тристранно ляво коалиционно правителство.

Неговата социалдемократическа партия (СДП), „Зелените“ и „Свободните демократи“ в петък се договориха за основните принципи за управляващ съюз. Споразумението беше постигнато забележително бързо според германските стандарти, като съвместните разговори започнаха само преди седмица. Трите страни ще започнат официални преговори за уточняване на подробностите още през следващата седмица.

Шолц заяви, че страните са успели да преодолеят различията си, за да дадат ход на най-голямото индустриално обновление в Германия от век насам. В това число влиза по-скорошно прекъсване на връзките с въглищните централи и модернизиране на производството. За да бъде постигнат пробив, СДП и Зелените приеха исканията на „Свободните демократи“ лимитите на дълга на страната да останат непокътнати и да не се налагат нови данъци. Зелените пък изоставиха исканията си за ограничаване на скоростите по магистралите.

Това е много добър резултат“, каза Шолц на пресконференция в Берлин, заобиколен от колегите си от другите партии. „Става ясно, че Германия може да сформира правителство, което да постигне напредък, така необходим в много, много области“.

Тристранната коалиция е най-възможният управляващ съюз на Германия и страните са подложени на натиск да намерят компромиси по въпроси от разходите и данъците до опазването на климата и социалната политика. Сега страните ще обсъждат вътрешно споразумението, като „Зелените“ провеждат малка конвенция в неделя. Официалните коалиционни преговори, които ще включват разпределението на министерските постове, се очаква да започнат още през следващата седмица.

Успяхме в интензивни разговори, проведени до късно през нощта, да стигнем до споразумение за коалиция, за да гарантираме, че следващото десетилетие е десетилетие на обновяване“, каза Аналена Барбок, съпредседател на „Зелените“.

Въпреки че споровете все още са възможни, преминаването към коалиционни преговори е критична стъпка в сложния процес на прехвърляне на властта в Германия. Той показва, че страните виждат достатъчно общи позиции и прави по-вероятно правителството, ръководено от Шолц, да започне да управлява най-голямата европейска икономика преди края на годината.

След като социалдемократите победиха с лекота консерваторите на Меркел на изборите на 26 септември, Шолц бързо започна да изгражда диалог със „Зелените“ и СвДП.

Докато СДП и „Зелените“ са естествени партньори, най-голямото предизвикателство бе включването на „Свободните демократи“. Пазарно ориентираната партия проведе кампания за фискална предпазливост и се сблъска с двете партии относно плановете за отваряне на касата на Германия за надграждане на инфраструктурата, опазване на околната среда и разширяване на цифровите технологии.

Според регламента, след като бъде одобрен окончателният текст на коалиционно споразумение, партиите ще свикат гласуване в германския парламент. Едва тогава Шолц ще встъпи в длъжност.

С това, което постигнахме тук, имаме фискална свобода за онова, което е необходимо“, каза Шолц.

Най-важното от споразумението между трите партии

Трите партии се споразумяха за точките, описани в документ от 12 страници, който ще бъде основа за подробни преговори. Ето и акцентите:

  • Запазване на непокътнати ограниченията за поемане на дълг;
  • Въздържане от повишаване на данъци или създаване на нови;
  • Включване в активна политика за укрепване на Европейския съюз;
  • Насърчаване строителството на 400 хиляди нови жилища годишно, включително 100 хиляди с публични финанси;
  • Увеличаване на публичните разходи за развойна дейност до 3.5% от брутния вътрешен продукт;
  • Повишаване на минималното заплащане на час от 9.60 евро на 12 евро;
  • Ускоряване на затварянето на въглищните централи с осем години до 2030 г.;
  • Подкрепа на прехода на ЕС към автомобили без емисии до 2035 г.
Подкрепи Economic.bg