За германската индустрия „мизерстването“ продължава

Поръчките към германските производители са се понижили, докато анализаторите са очаквали ръст

За германската индустрия „мизерстването“ продължава

Снимка: Unsplash

900 ~ 1 мин. четене

Заради слабо външно търсене и липса на големи договори германските индустриални поръчки неочаквано са се понижили през ноември, пише Reuters. Статистическите данни предполагат, че слабостта в производствения сектор на Германия ще продължи да възпрепятства цялостния растеж на най-голямата икономика в Европа.

Германските производители, които силно зависят от износа, страдат от слабото търсене от страна на другите държави, както и от несигурността на бизнеса, свързана с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

„Мизерстването в производствения сектор продължава“, коментира икономистът от VP Bank Томас Гицел, отбелязвайки, че военните ескалации между САЩ и Иран сега представляват допълнителен риск за германския бизнес.

През ноември 2019 г. договорите за произведени в Германия стоки са се понижили с 1.3% в сравнение с предходния месец, което е най-големият спад от юли 2019 г. насам. Този спад е в пълно противоречие с консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Reuters, които са очаквали 0.3% ръст на поръчките.

Търсенето на германски стоки от страна на други държави се е понижило с 3.1%, което е най-големият спад от февруари 2019 г. насам, докато поръчките от клиенти в Германия са се повишили с 1.6%.

Данните за октомври пък са ревизирани и вече показват повишение с 0.2% на индустриалните поръчки, а не понижение с 0.4%.

Коментари: 0