В Китай са луди по българското кисело мляко

В азиатската страна село Момчиловци се е превърнало в нарицателно за загадки, чудеса и дълголетие, разказва репортаж на АФП

В Китай са луди по българското кисело мляко

Снимка: Wikipedia

4904 ~ 3 мин. четене
В родопското село Момчиловци млади и стари учат… китайски. Но не защото ще посещават източната страна – Поднебесната империя сама идва при тях. Заради тайната на дълголетието, която се крие и в местното кисело мляко.

"Трудно е, трябва ти много упорство, за да не се откажеш", казва пенсионерката Цвета Радкова, която на 66-години отново ходи на училище в село Момчиловци в Южна България. Но дъщеря ѝ Веселина, която е довела и 9-годишното си момиченце, вече владее цели изречения на китайски език и с това окуражава съучениците си.Малцина европейци, а немного българи са чували за село Момчиловци, сгушено високо из склоновете на Родопите в югоизточна Европа, близо до границата с Гърция. Но в Китай селото се свързва с мистерия, чудо и дълголетие заради киселото си мляко, по което китайците направо луднаха, разказва Агенция Франс прес в свой репортаж. 


Това лято Момчиловци посрещна стотици китайци, дошли за третия китайско-български фестивал на киселото мляко. 

„Две са нещата, които всеки китаец знае за България - киселото мляко и розите", каза Лей Лин от Шанхай. 

Навсякъде в селото има надписи на китайски, които насочват посетителите към кметството, където могат да чуят лекции за чудодейните ползи от киселото мляко или да дегустират кисело мляко и сирене. Хората в Момчиловци са свикнали да виждат китайски посетители, откакто през 2009 година китайската фирма Bright Diary се върна към бактерията, открита в местното кисело мляко. Решаващото е, че щамът позволи на компанията да създаде за китайските потребители кисело мляко за пиене. То се пие със сламка и е по-лесно за консумация в сравнение с гъстото кисело мляко, защото не се нуждае от охлаждане. 

В репортажа се уточнява, че фирмата използва наименованието „Момчиловци“ за продукта си, чийто етикет включва българска девойка в национална носия. Това е най-продаваният продукт в този процъфтяващ сектор, продаван в повечето супермаркети. 

А неговата реклама може да се види по автобусни спирки и по телевизията. С мотото си "Чудотворната тайна на село Момчиловци, където хората живеят дълъг живот“ продажбите на продукта достигнаха миналата година 6,0 милиарда юана (765 млн евро), разкри на фестивала Пан Цзянцзюн, говорител на Bright Diary. 

"Момчиловци е известно като "село на дълголетниците", поради големия брой столетници, живеещи тук", заяви още той. И наистина най-малко трима участници в китайския езиков курс, за който са се записали 40 местни жители, съобщиха за АФП, че имали в семействата си хора, които са живели над 100 години. 

„Наше изследване показа, че една от тайните за това дълголетие е местното кисело мляко“, каза Пан. 

Годишно 1200-та жители на Момчиловци посрещат около 1000 китайски туристи от общо 5000-6000 посетители на селото, сподели кметица Сийка Суркова. "Цифрите нарастват всяка година и това е нормално, като се има предвид огромната рекламна кампания на киселото мляко в Китай, която също ни е от полза", добавя тя. 

През 2014 г. в Момчиловци бе организираха китайската версия на телевизионно шоу "Survivor" и седем състезатели се потопиха в местни семейства, въоръжени само с китайско-български речник. 

Но с едва 18 500 китайски посетители миналата година България сериозно изостава от Европа в привличането на китайски туристи. 

Директните полети между двете страни са само мечта, казаха експерти. 

Пътуващите за Момчиловци трябва да кацнат първо в Европа и оттам до София или Пловдив. А след това ги часа няколкочасово пътуване до селото. 

Но то си заслужава, резюмира репортажът.
Подкрепи Economic.bg