В община Челопеч ще се появи първото българско стартъп село

Минното предприятие в региона осигурява висок стандарт на живот, но кметът се опасява, че рано или късно залежите ще се изчерпат

В община Челопеч ще се появи първото българско стартъп село
В община Челопеч ще бъде създадено първото българско стартъп село. Това обяви кметът на общината Алекси Кесяков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, въпреки че Челопеч е една от най-малките по територия общини в България, минното предприятие „Дънди Прешъс Металс“ осигурява висок стандарт на живот за хората в региона. Като бивш миньор обаче Кесяков е имал притеснения, че залежите в местната мина рано или късно ще свършат, затова е търсел вариант как да осигури работа за хората в общината и за в бъдеще.

Именно така се е родила идеята за стартъп селото. „Инициатива като стартъп село е добър вариант, тя се реализира за първи път и извън големите градове“, каза градоначалникът. Той все пак добави, че има известни притеснения относно проекта, тъй като идеята е новаторска за региона.

„Идеята на стартъпите е да се привличат хора с идеи, но поради глобализацията всички млади хора се опитват да се съсредоточат в големите градове, където е развитието и бизнеса“, обясни още Кесяков.

Димитър Василев, председател на Български Бизнес Форуми и координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове, разказа за началото на проектите. „Преди около година Европейската комисия обяви, че ще работи по развитието на стартъп градове. Идеята на проекта е да се насърчи работата с вторите и третите по големина градове, а не само в столиците“, каза Василев.

Той обясни, че първият пилотен проект обхваща градовете Варна и Клуж-Напока, а Челопеч се включва впоследствие: „Първата стъпка по изграждането на стартъп селото ще е по инициатива на самата община като ще разчитаме и на държавна помощ в по-късен етап. В края на проекта ще търсим и публично-частното партньорство“.

Кметът на Челопеч коментира, че общината иска да покаже, че е сериозна в намерението си да реализира проекта: „Трябва дa се обособят две площи - чисто практичната част и хотелска част, предвижда се и допълнителен квартал с еднофамилни сгради, където да настаняваме всички, които желаят да участват в този проект“.
Коментари: 0