В САЩ затворили 209 платформи за шистов газ

Петролът навакса рязко до над 48 долара на нюйоркската борса

В САЩ затворили 209 платформи за шистов газ

Американските производители на петрол са спрели работата на рекорден брой петролни платформи през последните шест седмици. От 5 декември насам са спрели работа 209 платформи. 

Спадът е рекорден за периода от 1987 година досега. Той е следствие от трайния спад на цената на суровината, който пък е резултат от свръхпредлагането на пазара, съобщава БНР. 

Страните от Персийския залив отказаха да намалят добивите си и страдат от ниските цени, но същото важи и за американските производители. При тази тенденция ръстът в добивите на шистов газ в Съединените щати ще спре към средата на годината, прогнозират анализатори.

Американският лек суров петрол поскъпна рязко на Нюйоркската борса късно в петък. Цената на февруарските фючърси се качи с пет процента до 48 долара и 69 цента за барел в края на работния ден. 

Скокът се обяснява с данните на Университета в мичиган, че потребителското доверие в Съединените щати е на най-високото си равнище от 11 години насам. Анализатори обаче предупреждават, че поскъпването на петрола е временно предвид свръхпредлагането на пазара.

Коментари: 0