В СГС започва делото за фалита на КТБ

Призовани са всички заинтересовани страни

В СГС започва делото за фалита на КТБ

Снимка: Стоян Йотов

3665 ~ 1 мин. четене

В Софийския градски съд (СГС) започва делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). То беше спряно за близо 5 месеца, заради административния спор около отнемането на лиценза на банката.

Спорът за лиценза на КТБ завърши без конкретното решение на Върховния административен съд, тъй като общо 7-те висши административни съдии 2-ма от тричленния състав и 5-ма от петчленния прецениха, че основните акционери на банката нямат правен интерес да обжалват решението на централната банка, с което беше отнет лицензът на КТБ. Според магистратите, сред които е и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, такъв интерес има само самата банка, която обаче, след поставянето под особен надзор, се управлява доскоро от квестори, а сега от временни синдици.

На особено мнение беше съдия Соня Янкулова, според която необсъждането на възраженията на Бромаг на Цветан Василев, Bulgarian Acquisition Company на Оманския фонд и двамата по-дребни акционери-жалбоподатели по стандартите на европейското право представлява отказ от правосъдие, предаде БНР. 

След прекратяване на делото от ВАС, без да дочака да бъде сезиран, по своя инициатива съдията от СГС Иво Дачев възобнови процеса за несъстоятелността на КТБ и го насрочи за днес. Призовани са всички заинтересовани държавни институции и основните акционери. В началото на заседанието те трябва да кажат съгласни ли са казусът, който е от висок обществен интерес и стана причина за поредица от законодателни решения, квалифицирани дори като извънредни, да се гледа в присъствието на медии.Подкрепи Economic.bg