Четвърти голям свинекомплекс е засегнат от африканската чума

Предстои умъртвяване на 17 хил. прасета от новото огнище на болестта

Четвърти голям свинекомплекс е засегнат от африканската чума
4157 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Африканската чума по свинете се разраства в Северна България, като вече е засегнат четвърти свинекомплекс със 17 хил. животни. Днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди официално положителните резултати за наличието на инфекция в силистренското село Попина, където се намира индустриалната свинеферма.

БАБХ обяви, че ще бъдат предприети действия по умъртвяване на животните в свинефермата. Изградена са рестриктивни зони – 3-километрова предпазна и 10-километрова надзорна зони.

Вчера бяха открити още няколко случая на заболяването, като един е в лично стопанство в гр. Бяла, област Русе. В него се отглеждат 9 прасета, които също ще бъдат умъртвени. Новият случай на заболяването в Бяла попада в 10-километровата зона около село Пет кладенци, където на 16 юли бе открито наличие на чума по свинете във фамилна ферма тип А. В периметър от 3 километра в Попина и Бяла е наложено принудително умъртвяване на личните стопанства от свине.

Вчера е установен и още един случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в Свищовско, където са открити 6 болни диви свине. А пробите от 2 диви прасета в Пловдивско са със съмнения за наличие на заразата, но още не са потвърдени.

От Агенцията по безопасност на храните са изградили защитни зони около регистрираните случаи на чума. В тях се предприемат действия по обезопасяване и предпазване от разпространение на заболяването.

Всяка кланица в страната трябва да се наблюдава от ветеринарен служител, както и от служители на МВР. Стриктно се проследява вноса и износа на месо от и в кланиците, като то се проверява за наличие на заразата преди да бъде обработено и изпратено до търговските мрежи.

Към момента броя на регистрираните случаи за наличие на Африканска чума са 26, като 4 от тях засягат големи индустриални свинекомплекси. При всички регистрирани заболявания са предприети мерки по евтанизиране на животните.
Подкрепи Economic.bg