Въшните министри от ЕС се събират за извънредна среща за Иран

Водещите ръководители на Блока призоваха за спиране на огъня и деескалация на напрежението

Въшните министри от ЕС се събират за извънредна среща за Иран

Снимка: БТА

Извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС ще се проведе днес в Брюксел заради ситуацията в Близкия изток, съобщава БНР. Свикването му идва след ликвидирането на командващия елитните ирански бригади "Ал Кудс" генерал Касем Солеймани при ракетен удар на Съединените щати по летището в Багдад и ответните удари на Иран срещу американски бази в Ирак. 

Водещи фигури в ЕС - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел - многократно призоваха за спиране на огъня и деескалация на напрежението.

Борел подчерта, че ако това не се случи, има голяма вероятност за провал на борбата срещу „Ислямска държава“. Общността настоява твърдо и  за запазване на ядреното споразумение с Иран, което е под сериозна заплаха след оттеглянето на Съединените щати.

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова президента на Иран Хасан Рохани да не предприема необратими действия по него.

Коментари: 0