Вътрешните различия убиват ОПЕК

Пазарът е единственият регулатор на цените на петрола, заяви шефът на „Роснефт“ Игор Сечин

Вътрешните различия убиват ОПЕК

Вътрешните различия убиват ОПЕК и неговата способност да влияе на пазарите изчезна. Това заяви Игор Сечин, председател на управителния съвет на „Роснефт“.

„В момента редица обективни фактори изключват възможността който и да е картел да диктува своята воля върху пазара... Колкото до ОПЕК, на практика той спря да съществува като обединена организация“, заяви Сечин. Последното му изказване е и един от най-острите му коментари за петролната организация, посочва Yahoo News.

Русия, която беше значително засегната от спада на цената на черното злато, през последните месеци не изключваше възможността за сътрудничество с ОПЕК, докато напрежението между Саудитска Арабия и Иран не провали възможността за споразумение по замразяване на количествата произведен петрол.

Сечин, който се смята и за близък до президента Владимир Путин, беше единственият руски представител, който се обяви против сделка с ОПЕК, дори и след като Кремъл одобрих такъв план.

„Компанията („Роснефт“) беше скептична от самото начало за възможността от постигане на каквото и да е било общо споразумение с участието на ОПЕК в настоящата ситуация“, каза той.

„Искам само да ви припомня единствения въпрос, с който отговаряме на тези, които се интересуват от нашата позиция: „С кого трябва да се споразумеем и как?“. Развитието на ситуацията ясно показа, че сме прави“, допълни директорът на руската енергийна компания.

Сечин призова Русия да се откаже от всяка надежда, че цените биха могли да бъдат оправени с нещо друго, освен с пазарно ребалансиране. „В момента ключовите фактори, които влияят на пазара са финансите, технологиите и регулациите. Виждаме това в примера с шистовия петрол, който... стана мощен инструмент за влияние върху световния пазар“, добави бизнесменът.          

Коментари: 0