Законът за тол системата мина на първо четене

Тя трябва да заработи от 16 август 2019 г.

Законът за тол системата мина на първо четене
504 ~ 1 мин. четене
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронни винетки като начин на плащане на такси за използването на републиканската пътна мрежа. 113 народни представители гласуваха „За“, 1 „против“ и 69 се въздържаха.

Тол системата за таксуване на автомобили с обща допустима маса над 3.5 тона ще заработи от 16 август 2019 г. , а електронните винетки ще бъдат въведени в началото на година за леките автомобили. Винетките ще бъдат годишни, тримесечни, месечни, седмични. 

Въвежда се и уикенд винетка – от петък на обяд или вечерта до неделя вечерта. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков уточни, че тя ще струва под 15 лв., но тепърва ще се коментира цената й. Винетките ще могат да се закупуват от терминали за самотаксуване или чрез картово плащане. Освен това се предвижда създаване на мобилно приложение за улеснение на процеса.

Договорът за тол системата бе подписан в началото на годината с австрийската „Капш Трафик Солюшънс“. Тя трябва да заработи на 16 август догодина, като изчисляването на таксите ще става за изминато разстояние. В превозното средство ще бъде монтирано устройство, което ще регистрира данните за разстоянието. Все още не е ясно за кои пътища ще важи системата, но от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) коментираха, че ще бъдат обхванати всички магистрали и републикански пътища от първи и втори клас – близо 16 хил. километра. 
Подкрепи Economic.bg