Възходът на долара не намери подкрепа

Златото поскъпна заради покриване на къси позиции

Възходът на долара не намери подкрепа
232 ~ 3 мин. четене

Доларът не успя да задържи ранните си печалби и приключи на загуба в петък, след като еврото изненадващо обърна посоката. Причината се изясни след оповестяването на доклад, който разкри, че е имало сериозно покриване на къси позиции в единната валута. Негативен за долара бе и спадът във възвръщаемостите на американските правителствени облигации.

Еврото записа първата си печалба на седмична база за последните 4 седмици, приключвайки петъчната сесия на печалба от 0,6% при курс 1.2563 долара за едно евро.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от 6 основни валути, в петък докосна 4- годишен връх на 88.267, след като докладът за продажбите на дребно в САЩ подкрепи вижданията за сила на американската икономика, но впоследствие приключи със загуба от 0,2% на 87.497.

Въпреки това доларовият индекс успя да реализира четвърта поредна седмица на печалба. По време на сесията, еврото достигна дъно на 1.2399, преди да започне възхода си.

Някои инвеститори закриха доларовите си позиции, когато възвръщаемостите на американските облигации се понижиха, след като не успяха да пробият ключово ниво на съпротива. Възвръщаемостта по 10- годишните облигации последно бе 2,322%, като по- рано през сесията тя достигна 2,377%.

Японската йена достигна ново 7- годишно дъно на 116.82 йени веднага след оповестяването на данните за САЩ и приключи сесията на загуба от 0,2% на 115.89.

Швейцарският франк достигна 26- месечен връх спрямо еврото на 1.2011, приближавайки се до нивото от 1.20, при което Швейцарската централна банка се намеси преди 3 години, за да ограничи покачването на швейцарската валута. 

Златото поскъпна заради покриване на къси позиции

Златото поскъпна с 2,5% в петък до малко под 1200 долара за тройунция, след като покриване на къси позиции и внезапното отслабване на долара неутрализираха по- добрите от очакваното данни за САЩ, които отслабиха търсенето на безопасни активи.

Кюлчетата поскъпнаха с повече от 40 долара до 2- седмичен връх от 1 193.34 долара по време на нюйоркската сесия, след като по-рано в петък изгубиха над 1%, тествайки нивото от 1 145 долара, където на два пъти през последните 4 сесии бе срещната силна подкрепа.

Първоначално златото поевтиня, след като от Министерството на търговията обявиха, че продажбите на дребно са нараснали с 0,5% през октомври, което е знак, че американските потребители харчат с повече желание и може да помогне на икономиката да нарасне с бързи темпове.

Впоследствие обаче благородният метал поскъпна с 2,5% до 1 187.30 долара за тройунция, отдалечавайки се рязко от дъното на 1 146.64.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 24.10 долара до 1 185.60 долара за тройунция при обем на търговията около 60% над 30- дневната пълзяща средна.

Драматичните печалби помогнаха на златото да реализира един от най- добрите си дни от месеци насам, както и да спечели 1% за седмицата, което е втората му поредна седмица на печалба.

Въпреки това в дългосрочен план възходът на златото остава под съмнение. Американската икономика изпреварва останалите и инвеститорите очакват ранно увеличение на лихвените проценти. Това би се отразило негативно на метала, тъй като би увеличило търсенето на лихвоносни активи.

Инвеститорите изтеглиха още 2 тона от запасите на най- големия фонд, базиран на злато в света, SPDR Gold Trust, като това е осмият пореден ден на понижение на запасите му. В момента те се намират на 6- годишно дъно на 720.62 тона.

Среброто спечели 4,4% до 16.28 долара за тройунция. Спот паладият поевтиня с 0,2% до 764.72 долара за тройунция, докато платината поскъпна с 1,5% до 1 209.49 долара за тройунция, след като преди това докосна 5- годишно дъно на 1 171.10.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg